Osvežujoča borovničeva rolada
Poleti, ko nam narava ponuja toliko dobrot, se lahko odpravimo v gozd in mimogrede naberemo lonček slastnih borovnic. Iz njih lahko naredimo marsikaj, med drugim tudi osvežujočo borovničevo rolado, ki vam bo vzela le malo časa za pripravo, rezultat pa je odlična sladica k popoldanski kavi.
Kaj potrebujemo za osvežujočo borovničevo rolado?
- ročni oziroma avtomatski mešalnik
- kuhinjska tehtnica oz. posoda z mericami
- malo večja posoda
- nizek pekač od pečice
- kuhinjska servieta
- peki papir
Osvežujoča borovničeva marmelada- sestavine:
Testo za rolado (osnovno, ki ga lahko uporabimo tudi za vse druge rolade):
- 5 jajc
- 10 dag sladkorja
- 10 dag moke
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- pol vrečke pecilnega praška
Nadev:
- 1 jogurtov lonček borovnic (lahko tudi več oz. toliko, kot bi jih radi imeli v roladi)
- 1 lonček kisle smetane
- 1 lonček sladke smetane
- 2 žlici sladkorja (če so borovnice bolj kisle, lahko tudi več)
Osvežujoča borovničeva rolada – postopek:
Najprej moramo narediti osnovno testo za rolado, še preden pa začnemo, segrejemo pečico na 200 stopinj. Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v trd sneg
Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom. Vse skupaj zmešamo.
Počasi dodamo še sneg in na rahlo zmešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in testo vlijemo na pekač. Pečemo na 200 stopinj 10 minut.
Ko je testo pečeno, ga vzamemo skupaj s peki papirjem iz pekača, ga obrnemo okoli tako, da bo peki papir na vrhu. Nato papir odstranimo
Še vročega takoj zavijemo v krpo. To naredimo zato, da se bo kasneje, ko se ohladi, lažje zvil v rolado in se ne bo lomil. Medtem naredimo nadev.
Zmešamo oprane borovnice, kislo smetano in sladkor. Nato stepemo sladko smetano in zmešamo skupaj s preostalim nadevom.
Ko je rolada v krpi lepo ohlajena jo odvijemo, namažemo z nadevom in s pomočjo krpe zavijemo v rolado.
Rolado nato samo še narežemo, po želji pa jo lahko prej posujemo še z mletim sladkorjem. Dober tek!