Osvežujoča borovničeva rolada
Print Friendly, PDF & Email

Poleti, ko nam narava ponuja toliko dobrot, se lahko odpravimo v gozd in mimogrede naberemo lonček slastnih borovnic. Iz njih lahko naredimo marsikaj, med drugim tudi osvežujočo borovničevo rolado, ki vam bo vzela le malo časa za pripravo, rezultat pa je odlična sladica k popoldanski kavi.

borovničeva rolada

Kaj potrebujemo za osvežujočo borovničevo rolado?

  • ročni oziroma avtomatski mešalnik
  • kuhinjska tehtnica oz. posoda z mericami
  • malo večja posoda
  • nizek pekač od pečice
  • kuhinjska servieta
  • peki papir

Osvežujoča borovničeva marmelada- sestavine:

Testo za rolado (osnovno, ki ga lahko uporabimo tudi za vse druge rolade):

  • 5 jajc
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag moke
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • pol vrečke pecilnega praška

Nadev:

  • 1 jogurtov lonček borovnic (lahko tudi več oz. toliko, kot bi jih radi imeli v roladi)
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 lonček sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja (če so borovnice bolj kisle, lahko tudi več)

Osvežujoča borovničeva rolada – postopek:

Najprej moramo narediti osnovno testo za rolado, še preden pa začnemo, segrejemo pečico na 200 stopinj. Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v trd sneg

borovničeva rolada

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom. Vse skupaj zmešamo.

borovničeva rolada

Počasi dodamo še sneg in na rahlo zmešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in testo vlijemo na pekač. Pečemo na 200 stopinj 10 minut.

borovničeva rolada

Ko je testo pečeno, ga vzamemo skupaj s peki papirjem iz pekača, ga obrnemo okoli tako, da bo peki papir na vrhu. Nato papir odstranimo

borovničeva rolada

Še vročega takoj zavijemo v krpo. To naredimo zato, da se bo kasneje, ko se ohladi, lažje zvil v rolado in se ne bo lomil. Medtem naredimo nadev.

Zmešamo oprane borovnice, kislo smetano in sladkor. Nato stepemo sladko smetano in zmešamo skupaj s preostalim nadevom.

Ko je rolada v krpi lepo ohlajena jo odvijemo, namažemo z nadevom in s pomočjo krpe zavijemo v rolado.

borovničeva rolada

borovničeva rolada

Rolado nato samo še narežemo, po želji pa jo lahko prej posujemo še z mletim sladkorjem. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor