Odlična kavna rolada brez peke
Odlična kavna rolada brez peke je idealna sladica za vroče dni, ko si želimo nekaj sladkega, ne da pa se nam prižigati peči in tako še bolj segrevati domače okolje. Kavno rolado zelo preprosto in hitro pripravimo, počakamo da se shladi in že imamo našo sladico za konec kosila oziroma sladico, ki nam da energijo za popoldansko dogajanje.
Pripomočki za kavno rolado brez peke
- strojček za kuhanje kave ali džezva
- multipraktik
- 1 večjo in 1 manjšo skledo
- električni mešalnik
- jušno žlico, valjar in lopatico
- peki papir in alu folio
- zamrzovalno skrinjo
Sestavine za kavno rolado brez peke
Sestavine za “biskvit”:
- 200 g Albert keksov
- 60 g sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 2 žlici čokolade v prahu
- 100 g orehov
- 1 skodelico močne črne kave
Sestavine za kremo:
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
Postopek za kavno rolado brez peke
Odlične kavne rolade brez peke se lotimo s pripravo skodelice močne črne kave, ta je enakovredna trem ekspresso kavicam in pustimo, da se ohladi.
Medtem, ko se skodelica kave ohlaja, zmeljemo orehe, seveda lahko tudi že kupimo mlete orehe in si malo dela prihranimo.
Pripravimo ostale sestavine, v multipraktik damo Albert kekse in jih zmeljemo srednje fino, se pravi, da jih zmeljemo tako, da v drobtinah dobimo tudi koščke keksov, ki jih je čutiti pod zobmi.
Ko imamo ohlajeno kavo in vse ostale sestavine pripravljene, se lahko lotimo našega “biskvita” za rolado. v večjo skledo stresemo zdrobljene kekse in jim primešamo vse ostale suhe sestavine. Z jušno žlico dobro premešamo, po par minutah mešanja bodo naše drobtine dobile lepo rjavo barvo, sedaj jim lahko primešamo še skodelico ohlajene črne kave.
Sestavine mešamo dokler ne dobimo homogene zmesi, bo pa tudi lepljiva. Dobljeno zmes preložimo med dva lista peki papirja in razvaljamo, da dobimo pravokotni “biskvit” za našo kavno rolado.
Pustimo “biskvit” počivati in se lotimo našega nadeva naše kavne rolade, se pravi maslene kreme. Vzamemo maslo, ki smo ga dali na sobno temperaturo, da ga lažje stolčemo ga zrežemo na manjše koščke. Poleti se maslo hitro zmehča tako, da ne skrbite, če se nanj spomnite zadnje trenutek. Z električnim mešalnikom maslo penasto stepemo, dodamo mu sladkor v prahu in na koncu še jajce. tako naša maslena krema za nadev kavne rolade je pripravljena.
Masleno kremo s pomočjo lopatice enakomerno razmažemo po našem pravokotnem “biskvitu”.
Vse skupaj zavijemo v rolo in jo dodatno zavijemo še v alu folio, ki bo pomagala ohraniti obliko roladi. Odlična kavna rolada brez peke je nared za zadnji korak, postavimo jo v zamrzovalno skrinjo za 4 ure.
Dober tek!