Ocvrta gnezda
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrta gnezda so zelo hitra in preprosta sladica. Za gnezda potrebujemo le nekaj sestavin in malo časa in že se bomo sladkali. Gnezda lahko naredite tudi v času pusta, če ste se naveličali krofov ali mišk. Seveda pa teknejo kadarkoli tekom leta.

Ocvrta gnezda lahko posujete s sladkorjem ali pa jih pomakate v najljubšo marmelado. V vsakem primeru bodo teknila.

ocvta gnezda

Pripomočki za ocvrta gnezda

  • dresirna vrečka ali drug pripomoček za brizganje s tankim nastavkom
  • penovka

Sestavine za ocvrta gnezda

  • 130 g pirine bele moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlička vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 190 ml tople mineralne vode
  • 500 ml repičnega olja za cvrtje ali katero drugo olje

Kako naredim ocvrta gnezda

V mešalni posodi zmešam moko, sladkor, vinski kamen in toplo mineralno vodo. Maso pustim stati vsaj 10 minut.

ocvrta gnezda

Maso prelijem v dresirno vrečko oz. jaz sem uporabila pisalo za dekoriranje tort.

V posodo nalijem olje, cca. pol litra in počakam, da se segreje, kdaj je prava temperatura poizkusim tako, da pomočim zobotrebec v olje in če cvrči, je prava temperatura. Maso brez prekinitve stiskam v olje ter rišem oz. delam kroge po olju toliko časa, da mi je všeč velikost gnezda. Iz mase oblikujem več gnezd. Vsako gnezda cvrem 2 minuti, da dobijo lepo zlato barvo, nato jih s penovko obrnem in ocvrem še z druge strani. Ocvrta s pomočjo penovke pobiram iz olja in polagam na papirnate brisače, ki sem jih prej dala v posodo, da popijejo odvečno olje.

ocvrta gnezda(3)

Ocvrta gnezda lahko ponudite zraven čežane ali jih namažete z marmelado. Lahko jih prelijete tudi z javorjevim sirupom.

ocvta gnezda

Dober tek!

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor