Ocvrta gnezda
Ocvrta gnezda so zelo hitra in preprosta sladica. Za gnezda potrebujemo le nekaj sestavin in malo časa in že se bomo sladkali. Gnezda lahko naredite tudi v času pusta, če ste se naveličali krofov ali mišk. Seveda pa teknejo kadarkoli tekom leta.
Ocvrta gnezda lahko posujete s sladkorjem ali pa jih pomakate v najljubšo marmelado. V vsakem primeru bodo teknila.
Pripomočki za ocvrta gnezda
- dresirna vrečka ali drug pripomoček za brizganje s tankim nastavkom
- penovka
Sestavine za ocvrta gnezda
- 130 g pirine bele moke
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- 190 ml tople mineralne vode
- 500 ml repičnega olja za cvrtje ali katero drugo olje
Kako naredim ocvrta gnezda
V mešalni posodi zmešam moko, sladkor, vinski kamen in toplo mineralno vodo. Maso pustim stati vsaj 10 minut.
Maso prelijem v dresirno vrečko oz. jaz sem uporabila pisalo za dekoriranje tort.
V posodo nalijem olje, cca. pol litra in počakam, da se segreje, kdaj je prava temperatura poizkusim tako, da pomočim zobotrebec v olje in če cvrči, je prava temperatura. Maso brez prekinitve stiskam v olje ter rišem oz. delam kroge po olju toliko časa, da mi je všeč velikost gnezda. Iz mase oblikujem več gnezd. Vsako gnezda cvrem 2 minuti, da dobijo lepo zlato barvo, nato jih s penovko obrnem in ocvrem še z druge strani. Ocvrta s pomočjo penovke pobiram iz olja in polagam na papirnate brisače, ki sem jih prej dala v posodo, da popijejo odvečno olje.
Ocvrta gnezda lahko ponudite zraven čežane ali jih namažete z marmelado. Lahko jih prelijete tudi z javorjevim sirupom.
Dober tek!