Maslena krema, kraljica med glazurami za torte
Kraljica med glazurami za torte je krasna in bogata maslena krema z aromo vanilje. Ta glazura je vsestransko uporabna, lahko jo uporabimo kot nadev naših peciv ali pa jo uporabimo za dekoracijo le teh. Iz petih sestavin, bomo dobili glazuro, ki je ne bomo nikoli pozabili. Dodamo ji lahko tudi kako kapljico jedilne barve in že krasimo otroško torto, ki jo bodo otroci z veseljem pojedli.
Pripomočki za pripravo maslene kreme za glazuro
- električni mešalnik
- 2 večji skledi
- 2 manjši kozici
- kuhinjski termometer, jušna žlica in metlica
Sestavine za masleno kremo za glazuro
- 1 kg sladkorja
- 1 kg masla
- 400 ml vode
- 20 rumenjakov
- vaniljev ekstrakt
Postopek za pripravo meslene kreme za glazuro
Pripravili bomo kraljico med glazurami oziroma enkratno masleno vaniljevo glazuro. Najprej pripravimo sladkorni sirup. V kozico stresemo 1 kilogram sladkorja in mu dodamo 400 ml vode.
Postavimo na štedilnik in mešamo dokler se sladkor ne stopi. Sladkorni sirup mora doseči med 118 in 121 stopinj.
Medtem, ko se sirup kuha, stepemo rumenjake. Dobiti moramo lahke, goste in blede barve rumenjake.
Zavrelo bo v slabih desetih minutah. Uporabimo kuhinjski termometer ali pa preizkus niti. Se pravi, da ko se sirup dobro segreje, začnejo nastajati nitke. Poskusimo z žlico. Žlico potočimo v sirup in zadnje kaplje, ki ostanejo na žlici, se morajo oblikovati v sirupasto nit.
Takoj ko sirup doseže pravo temperaturo, ga vlijemo počasi, po niti, pri prižganem mešalniku na nižji moči, na rumenjake. Rumenjaki se bodo tako pasterizirali, se bodo skuhali in nastala bo bogata gosta krema. Glazure pripravljene na ta način lahko uporabimo brez strahu pojava salmonele.
Zdaj stepemo maslo z vaniljevim ekstraktom. Količino vaniljevega ekstrakta določimo sami glede na to koliko močen okus po vanilji si želimo. Po želji ga lahko tudi zamenjamo z kako drugo aromo. Ko je maslo penasto vmešan z vaniljinim ekstraktom, med mešanjem z mešalnikom, v maslo po žlicah vmešamo peno.
Maslena krema, kraljica med glazurami je pripravljena, dobili smo zelo okusno masleno kremo, s katero lahko nadevamo in okrasimo torte in različna peciva. V primeru, da je glazura še topla in mehka, jo postavimo v hladilnik, da se ohladi in malo strdi, preden jo uporabimo.
Dober tek!