Marelična torta po ”grško”
Lepa, harmonična in sveža marelična specialiteta z grškim jogurtom, ki se stopi v ustih. Vam zagotavljam … Marelična torta po ”grško” polepša preostanek dneva.
Pripomočki:
pekač
- model za torto (premera 22 cm)
- palični mešalnik
- kozica
- električni mešalnik
- metlica za stepanje
- silikonska lopatica
- cedilo
- čopič
- tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stekleni posodi
Čas potreben za pripravo: 60 minut
Čas pečenja: 5-7 minut
Sestavine (za 12 kosov torte) :
Biskvit:
- 30 g sladkorja
- 30 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 15 g mletih mandljev
Jajce in sladkor stepamo, da postane masa penasta in svetla.
Dodamo presejano moko in mandlje, ter počasi vmešamo sestavine. Damo v pekač in pečemo 5 – 7 minut na 200 stopinj Celzij.
Ko je biskvit pečen, ga pustimo v pekaču, da se ohladi. Ko je ohlajen ga namočimo z mareličnim sokom iz kompota.
Marelična krema:
- 50 g vanilijevega puding praška
- 120 ml vode
- 250 g marelic iz kompota
- 150 ml soka od kompota
Marelice narežemo na majhne koščke, dodamo sok od kompota in zavremo.
Prašek od vanilijevega pudinga gladko razmešamo s hladno vodo, in prilijemo k marelicam. Kuhamo, da vre 3 minute in dobro premešamo.
Na ohlajen biskvit nalijemo še toplo kremo, jo poravnamo in damo v hladilnik.
Krema iz grškega jogurta:
- 250 g grškega jogurta
- 4 listi želatine
- 60 g sladkorja
- 250 g sladke smetane
Stepemo smetano, ampak ne do konca.
Namočimo želatino v hladni vodi in pustimo par minutk, da se razmehča.
Jogurt in sladkor zmešamo in jima dodamo stepeno smetano. Dobro premešamo.
Namočeno želatino raztopimo v kozici, ampak ne smemo pustiti, da zavre, temveč samo da se raztopi.
Želatino dodamo jogurtovi kremi in dobro premešamo.
Vlijemo jo na ohlajeno marelično kremo. Poravnamo in damo v hladilnik.
Marelični žele:
- 30 g sladkorja
- 150 g marelic iz kompota
- 4 lističi želatine
Marelice prepasiramo v pire, dodamo sladkor in zavremo.
Namočimo želatino v hladni vodi in jo dodamo v pire. Dobro premešamo, da se raztopi.
Žele ohladimo in prelijemo po jogurtovi kremi.
Ko se žele strdi, odstranimo obroč in torto narežemo na 12 kosov. Kaj kmalu je bo zmanjkalo.
Pa dober tek!