Marelična torta po ”grško”
Print Friendly, PDF & Email

Lepa, harmonična in sveža marelična specialiteta z grškim jogurtom, ki se stopi v ustih. Vam zagotavljam … Marelična torta po ”grško” polepša preostanek dneva.

marelicna-torta-po-grsko

Pripomočki:

  • marelicna-torta-po-grskopekač
  • model za torto (premera 22 cm)
  • palični mešalnik
  • kozica
  • električni mešalnik
  • metlica za stepanje
  • silikonska lopatica
  • cedilo
  • čopič
  • tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • stekleni posodi

Čas potreben za pripravo: 60 minut

Čas pečenja: 5-7 minut

Sestavine (za 12 kosov torte) :

Biskvit:

  • 30 g sladkorja
  • 30 g moke
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 15 g mletih mandljev

Jajce in sladkor stepamo, da postane masa penasta in svetla.

marelicna-torta-po-grsko

Dodamo presejano moko in mandlje, ter počasi vmešamo sestavine. Damo v pekač in pečemo 5 – 7 minut na 200 stopinj Celzij.

marelicna-torta-po-grsko

Ko je biskvit pečen, ga pustimo v pekaču, da se ohladi. Ko je ohlajen ga namočimo z mareličnim sokom iz kompota.

Marelična krema:

  • 50 g vanilijevega puding praška
  • 120 ml vode
  • 250 g marelic iz kompota
  • 150 ml soka od kompota

Marelice narežemo na majhne koščke, dodamo sok od kompota in zavremo.

marelicna-torta-po-grsko

Prašek od vanilijevega pudinga gladko razmešamo s hladno vodo, in prilijemo k marelicam. Kuhamo, da vre 3 minute in dobro premešamo.

marelicna-torta-po-grsko

marelicna-torta-po-grsko

Na ohlajen biskvit nalijemo še toplo kremo, jo poravnamo in damo v hladilnik.

marelicna-torta-po-grsko

Krema iz grškega jogurta:

  • 250 g grškega jogurta
  • 4 listi želatine
  • 60 g sladkorja
  • 250 g sladke smetane

Stepemo smetano, ampak ne do konca.

Sladko smetano stepemo, a ne do konca.
Sladko smetano stepemo, a ne do konca.

Namočimo želatino v hladni vodi in pustimo par minutk, da se razmehča.

marelicna-torta-po-grsko

Jogurt in sladkor zmešamo in jima dodamo stepeno smetano. Dobro premešamo.

marelicna-torta-po-grsko

Namočeno želatino raztopimo v kozici, ampak ne smemo pustiti, da zavre, temveč samo da se raztopi.

marelicna-torta-po-grsko

Želatino dodamo jogurtovi kremi in dobro premešamo.

marelicna-torta-po-grsko

Vlijemo jo na ohlajeno marelično kremo. Poravnamo in damo v hladilnik.

marelicna-torta-po-grskoMarelični žele:

  • 30 g sladkorja
  • 150 g marelic iz kompota
  • 4 lističi želatine

Marelice prepasiramo v pire, dodamo sladkor in zavremo.

marelicna-torta-po-grsko

Namočimo želatino v hladni vodi in jo dodamo v pire. Dobro premešamo, da se raztopi.

marelicna-torta-po-grsko

Žele ohladimo in prelijemo po jogurtovi kremi.

marelicna-torta-po-grsko

Ko se žele strdi, odstranimo obroč in torto narežemo na 12 kosov. Kaj kmalu je bo zmanjkalo.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 41 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor