Limonina torta
Limonina torta je lahka in osvežilna sladica za poletne dni, njen izgled pa je prav poseben in vsak, ki jo je poskusil, je najprej vprašal, kakšen je njen postopek priprave. Čeprav se morda zdi, da je priprava takšne torte nekaj težko izvedljivega, temu ni tako. Postopek je sila enostaven. Odlično in zanimivo sladico lahko pripravimo v zelo kratkem času.
Limonina torta – pripomočki:
- električni mešalnik
- tehtnica
- dve posodi za stepanje
- pečica (klasična)
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- nož
- podstavek za torto
Limonina torta – sestavine
Za biskvit:
- 5 jajc
- 70 g sladkorja v prahu
- 50 ml sončničnega olja
- 100 g bele mehke moke
- lupinica ene limone
- sok 1/2 limone
Za kremo in premaz:
- 500 ml smetane za stepanje
- 30 g sladkorja v prahu
- 20 g instant želatine v prahu
- 250 g limoninega jogurta
Limonina torta – postopek
Ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo sneg. Snegu dodamo sladkor, limonino lupinico in limonin sok ter premešamo.
V sneg počasi vmešamo rumenjake, olje in moko.
Dobimo rahlo maso, katero enakomerno porazdelimo na papir za peko, ki smo ga položili na pekač.
Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (klasična peka) in pri tej temperaturi pečemo 15 minut. Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na podlago, na katero smo položili nov list papirja za peko. Zdaj, ko smo zvrnili biskvit in je spodnja stran biskvita obrnjena navzgor, odstranimo papir za peko, na katerem se je biskvit pekel in biskvit razrežemo na 6 enako širokih biskvitnih trakov (širine cca. 5 cm). Testo pustimo in se lotimo priprave kreme.
Za kremo stepamo smetano približno 1 minuto, nato dodamo želatino v prahu in sladkor ter stepamo do želene trdote smetane. Pazimo, da ne stepamo predolgo, da se smetana ne zgrudi. Na koncu počasi vmešamo jogurt.
Razrezan biskvit premažemo s pribl. 2/3 kreme, nekaj kreme pa pustimo, da bomo na koncu z njo premazali torto in jo okrasili.
Pripravimo si podstavek za torto in prvi trak odrezanega biskvita, ki je namazan s kremo zvijemo v rolico ter jo postavimo na sredino podstavka. Z naslednjimi trakovi obvijamo rolico tako, da z obvijanjem z novim trakom nadaljujemo na istem mestu, na katerem smo končali s prejšnjim trakom in da na koncu iz trakov nastane večja rola. Tako nadaljujemo dokler ne porabimo vsega s kremo namazanega biskvita.
Nastalo torto premažemo s preostalo kremo in jo okrasimo po okusu, jaz sem jo z narezanimi rezinami limone.
Torto za nekaj časa (vsaj 2 uri) postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeno torto razrežemo na poljubno velike kose.
Mmmmm, odlična je!