Lešnikovi trikotniki
Lešnikovi trikotniki so odlična slaščica, ki na vsaki zabavi pritegnejo največje navdušenje med piškoti. Lešnikovi trikotniki terjajo precej dolgo pripravo, a je njihov okus vreden vsake porabljene minute.
Lešnikovi trikotniki – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- posodo za mešanje testa
- hladilnik
- dve vrečki za shranjevanje živil
- jedilni nož
- valjar za valjanje testa
- veliko žlico
- deska za rezanje
- posodo za kuhanje
- kuhalnica
- kuhališče
- kuhinjska pečica
- večjo posodo in manjšo posodo, ki se z ročaji ujame v večjo posodo
Sestavine lešnikovih trikotnikov:
Za testo:
- 150 g pšenične moke
- 12 g pecilnega praška (1 vrečka)
- 1 jajce
- 50 g masla
- 100 g sladkorja
Za premaz:
- 3 velike žlice marelične marmelade
Za nadev:
- 100 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja (1 vrečka)
- 2 veliki žlici mleka
- 100 g ohlajenega masla
- 100 g mletih lešnikov
- 100 g grobo narezanih lešnikov
Glazura:
- 250 g jedilne čokolade
Lešnikovi trikotniki – postopek:
Najprej naredimo nadev.
V posodi za kuhanje stopimo maslo, mu primešamo sladkor pomešan z vanilijevim sladkorjem ter mleko.
Kuhamo in mešamo dokler vsebina ne zavre.
Ko zavre dodamo mlete in grobo narezane lešnike in ugasnemo kuhališče ter vse skupaj zmešamo in damo na hladno.
Posvetimo se pripravi testa.
V posodi premešamo moko in pecilni prašek, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in jajce ter toliko moke, da ga zgnetemo v gladko testo.
Gladkemu testu postopno dodamo koščke ohlajenega masla. Ko dodajamo maslo, je najbolje, da testo gnetemo v rokah, brez da se dotika kakšne druge površine. Če postane testo preveč lepljivo, ga za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se malo ohladi.
Ko smo testu že dodali vso maslo, vzamemo dve vrečki in ju prerežemo na dveh robovih
Eno razgrnemo, damo nanj testo in ga pokrijemo z drugo folijo. Testo med folijama enakomerno razvaljamo na približno površino 660 cm2 oziroma na velikost 22 cm x 30 cm.
Pekač obložimo s peki papirjem in ga namažemo z maslom.
Odstranimo zgornjo folijo s testa in testo s spodnjo folijo vred položimo na s papirjem obložen in namaščen pekač. Nato folijo odstranimo ter testo premažemo z marmelado.
Na z marmelado premazano testo enakomerno razporedimo lešnikov nadev. Ohlajen lešnikov nadev je dobro prej malo premešati, da z nanašanjem ne strgamo testa.
Pekač postavimo v ogreto kuhinjsko pečico na 180°C za 24 do 25 minut (dokler niso robovi že malo potemneli).
Robove odrežemo ter izrežemo trikotnike.
V večjo posodo natočimo vodo in vanjo postavimo manjšo posodo, ki se z ročaji ujame na rob večje posode. Vode mora biti toliko, da je manjša posoda v večji omočena. V manjšo (zgornjo) posodo damo kose čokolade in zagrejemo vodo v spodnji posodi, da se čokolada v zgornji posodi lepo stopi.
V čokolado namočimo en rob trikotnikov in nato še drugi in tretji rob.
Dober tek!