Lešnikova torta
Print Friendly, PDF & Email

Lešnikova torta je torta posebne vrste, saj jo najprej skuhamo in potem tudi spečemo. Priprava te torte je kar seda enostavna, saj nam ni potrebno delati kreme, kakor tudi ne navlažiti biskvita. Sestavine, iz katerih jo pripravimo in sam postopek priprave, jo naredita sočno in zelo okusno. Je prava poslastica za vse sladkosnede ljubitelje lešnikov in čokolade.

Kuhana lešnikova torta – pripomočki:

  • model za torte premera 24 cm

Kuhana lešnikova torta – sestavine

Za testo:

  • 200 g drobno mletih lešnikov
  • 100 g grobo mletih lešnikov
  • 200 g sladkorja
  • 220 g jedilne čokolade
  • 3 dl vode
  • 0,7 dl ruma
  • 1 dl krušnih drobtin
  • 9 jajc

Za obliv:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 1,3 dl smetane za stepanje

Za okrasitev:

  • 2 dl sladke smetane za stepanje (po želji)

Lešnikova torta – postopek

Vodo segrevamo do vročega in v njej stopimo sladkor, čokolado ter dolijemo rum. Tako dobljeno čokoladno maso ohladimo do mlačnega.

Lešnikova torta

Pri naslednjem koraku uporabimo jajca. Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto zmešamo in v posodo dolijemo mlačno čokoladno maso ter vse skupaj počasi premešamo.

Lešnikova torta

V drugi posodi posebej zmešamo lešnike in drobtine in jih vmešamo v čokoladno jajčno kremo.

Lešnikova torta

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo primešamo v maso.

Lešnikova torta

Pekač za torte dobro namastimo in pomokamo in vanj vlijemo tortno maso. Pekač položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 150 °C in pri tej temperaturi pečemo eno uro.

Lešnikova torta

Ko je torta pečena, jo vzamemo iz pekača in jo pustimo, da se ohladi. Medtem, ko se lešnikova torta ohlaja, pripravimo čokoladni obliv.

Pri srednji temperaturi segrevamo smetano, v katero smo nalomili koščke čokolade. Segrevamo tako dolgo, da se čokolada v smetani raztopi ter poveže v gladko maso. Če smo obliv segreli preveč in je zelo tekoč, ga malo ohladimo, da se zgosti. Torto oblijemo in po želji okrasimo. K čokoladno lešnikovem okusu, se odlično poda stepena sladka smetana.

Lešnikova torta

Lešnikovo torto razrežemo šele, ko je dobro ohlajena, zato je najboljše, da jo postrežemo naslednji dan in jo čez noč shranimo v hladilnik.

Lešnikova torta

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor