Kokosova torta za poletne dni
Kokosova torta za poletne dni je ena tistih tort, ki jo naredimo brez peke in hranimo v hladilniku tako, da nas prijetno pohladi ter osveži v vročih poletnih dneh. Priprava te slastne torte je ekspresna; 1,2,3 je v vašem hladilniku, potem pa je treba še kakšne tri ure počakati in že se lahko z njo hladimo in sladkamo. Koksova torta za poletne dni me spominja na čokoladke Bounty, saj je kokosova krema, ki je narejena iz skute, sira in kokosa, pokrita s čokoladnim ganache-om.
Pripomočki za pripravo kokosove torte:
- 2 skledi in 1 skodelica
- multipraktik in ročni električni mešalnik
- kuhalnica, metlica in dve kozici
- pekač premera 26 centimetrov
- acetatna folija
Sestavine za pripravo kokosove torte
Za dno:
- 230 g polnozrnatih ali Petit piškotov
- 100 g masla
Za kokosovo kremo:
- 400 g albuminske oz. sirarske skute
- 240 g kremnega sira npr. Philadelphia
- 280 ml smetane za stepanje
- 140 g sladkorja v prahu
- 140 g kokosove moke
- 12 g želatine v lističih
Za čokoladni ganache:
- 250 g čokolade
- 180 ml smetane
Postopek za pripravo kokosove torte:
Priprave kokosove torte za poletne dni se lotimo pri dnu, ki je bistvenega pomena kot pri vsaki torti brez peke. Zato v multipraktik nalomimo polnozrnate ali petit piškote tiste, ki so nam bolj všeč in jih dobro zmiksamo. Dobljenim piškotnim drobtinicam primešamo maslo, ki ga predhodno stalimo. Zmes preložimo v pekač premera 26 cm, v katerega smo dali acetatno folijo ter jo dobro potlačimo, lahko si pomagamo z jušno žlico ali pa to naredimo kar z roko.
Medtem, ko bomo pripravljali kokosovo kremo, naj pekač počiva v hladilniku. V skodelico hladne vode položimo želatino v lističih in jo pustimo, da se namoči. Kokosove kreme se lotimo tako, da v manjšo skledo zlijemo smetano za stepanje in jo s pomočjo električnega mešalnika stepemo.
V večjo skledo stresemo albuminsko skuto, to je navadna sirarska skuta, ki jo je potrebno pojesti v parih dneh, da se ne pokvari. Dodamo še kremni sir kot je na primer Philadelphia in sladkor v prahu, po želji lahko količino sladkorja spremenimo. Ponovno vzamemo v roke električni mešalnik in sestavine mešamo nekaj minut, dokler ne dobimo gladke in homogene kreme.
Želatino v lističih odcedimo in jo v kozički stopimo z žlico smetane, nato pa jo primešamo kremi.
V skledo stresemo še kokosovo moko in z električnim mešalnikom mešamo še minutko.
Kot zadnjo sestavino, naše kokosove kreme, vzamemo v roke stepeno smetano in jo ročno z metlico primešamo tako, da bo kokosova krema bolj rahla.
Dobljeno kokosovo kremo preložimo v pekač v katerega smo postavili acetatno folijo, zravnamo kremo in postavimo nazaj v hladilnik.
Sedaj se lotimo čokoladnega ganache-a, v kozico damo smetano za stepanje in postavimo na štedilnik, umaknemo jo tik pred vreliščem in vanjo stresemo čokolado. Uporabimo lahko tako temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava ali pa mlečno čokolado, odvisno od našega okusa, v obeh primerih bo torta odlična. Čokolada naj nej minut počiva v kozici s smetano, potem pa jo s kuhalnico mešamo dokler se ne popolnoma raztali. Pustimo, da se malo ohladi, »umlači« in jo polijemo po naši torti, ki jo nato postavimo še za 2 do 3 ure v hladilnik, lahko pa tudi kar čez noč.
Kokosova torta za poletne dni je pripravljena, vzamemo jo ven s pekača, narežemo in že je skoraj ni več.
Dober tek!.