Jogurtova torta z nektarinami brez peke
Jogurtova torta z nektarinami brez peke je sveža in dišeča sladica. Osnova iz piškotov, krema iz smetane in jogurta ter omaka iz nektarin. Ta preprosta hladna sladica, nežnega okusa, je krasna za poletne dni tako kot za jih priklicati nazaj v spomin.
Pripomočki za pripravo jogurtove torte z nektarinami
- multipraktik
- večja in manjši skledi
- kozica in 2 kuhalnici
- električni mešalnik in palični mešalnik
- pekač , premera 26 cm peki papir in acetatna folija
- servirni krožnik
Sestavine za pripravo jogurtove torte z nektarinami
Za piškotno dno:
- 250 g piškotov
- 100 g masla
- po želji žlica medu
Za jogurtovo kremo:
- 500 g jogurta
- 300 ml smetane za stepanje
- 12 g želatine v lističih
- 1 nektarina
- sladkor v prahu po želji
Za preliv in dekoracijo iz nektarin:
- 4 nektarine
- 1-3 žličke sladkorja
- 1 limona
- 4 g želatine v lističih
Postopek za pripravo jogurtove torte z nektarinami
Jogurtove torte z nektarinami brez peke se lotimo pri podlagi. Z multipraktikom zmeljemo piškote. Ni važno kakšni piškoti so, tisti, ki jih obožujemo ali pa tisti, ki nam ostajajo po hiši.
Maslo stalimo in ga primešamo mletim piškotom kar med miksanjem. Kdor ima rad bolj sladka peciva naj doda še žlico medu. Pekač premera 26 centimetrov oblečemo s peki papirjem in acetatno folijo, ali pa samo s peki papirjem odvisno kaj imamo na razpolago. Zmes piškotov in masla preložimo v pekač in enakomerno razporedimo po dnu pekača in močno potlačimo z roko. Pekač postavimo v hladilnik, da se podlaga strdi in medtem naredimo kremo naše torte.
Vzamemo liste želatine in jih namočimo v hladni vodi (če se odločite za katero drugo vrsto želatine sledite navodilom na embalaži). Olupimo nektarino in jo zrežemo na majhne koščke. V večjo skledo stresemo smetano za stepanje in jo stepemo tako, da ostane kremna, se pravi ne preveč trdno.
Primešamo jogurt in po potrebi dodamo par žlic sladkorja v prahu.
Sedaj primešamo še nektarino, ki smo jo predhodno narezali na koščke.
Lističe želatine, ki smo jih dali namakati, odcedimo in stopimo na nizkem ognju ter vmešamo v jogurtovo kremo. Iz hladilnika vzamemo pekač in vanj pretresemo jogurtovo kremo, lepo poravnamo in postavimo nazaj v hladilnik.
Za omako potrebujemo 3 nektarine, četrta pa bo služila za dekoracijo. Nektarine olupimo, zrežemo na manjše koščke in damo v kozico. Dodamo jim žlico, dve ali tri sladkorja in sok ene limone ter jih pokuhamo par minut, da se zmehčajo.
Nato vzamemo palični mešalnik in jih zmiksamo. Pustimo, da se omaka iz nektarin skoraj popolnoma ohladi.
Ko je omaka iz nektarin skoraj popolnoma ohlajena, malo naj bo še mlačna, je čas, da ponovimo postopek z lističi želatine, jih namočimo in stopimo ter primešamo omaki iz nektarin.
Sedaj omako prelijemo v pekač na jogurtovo kremo, poravnamo. Jogurtova torta z nektarinami je pripravljena, postavimo nazaj v hladilnik in pozabimo nanjo za naslednjih 6-7 ur, najbolje pa kar celo noč.
Za konec preložimo jogurtovo torto z nektarinami brez peke na servirni krožnik, odstranimo acetatno folio ter jo okrasimo s svežo nektarino.
Nektarino narežemo na tanke rezine, ki jih razporedimo v krogu kot sončne žarke.
Dober tek!