Jogurtova pita z jagodami
Pite so ene najbolj priljubljenih jedi po vsem svetu. Lahko si jih prilagajamo čisto po svoje, v začetku poletja, ko so zrele jagode, uporabimo te. Lahko tudi češnje, breskve, marelice, borovnice, slive … v jesenskem času pa lahko uporabimo tudi jabolka, hruške, kaki, itd. Ustvarjamo lahko, kolikor domišljije imamo. Tokrat bomo ustvarili zelo osvežilno jogurtovo pito z jagodami.
Pripomočki za jogurtovo pito z jagodami:
- nož
- žlica
- posoda
- tehtnica
- valjar
- cedilo
- pekač premera 26 cm, priporočam takšnega s snemljivim obodom (Pekač na sliki je v obliki srca. Če uporabljate okrogel pekač, je premer le tega 26 cm.)
- pečica
Sestavine za jogurtovo pito z jagodami
Za krhko testo:
- 300 g pšenične polnovredne moke
- 200 g surovega masla
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 jajce
Za nadev:
- 400 g grškega jogurta
- 180 g kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- 100 g pšenične polnovredne moke
- 500 g jagod
Tako za krhko testo, kot za nadev lahko uporabite poljubno moko. V tem primeru sem vzela pšenično polnovredno moko. Zato je barva testa malo bolj rjavkasta.
Priprava jogurtove pite z jagodami
Najprej naredimo krhko testo. V posodo odtehtamo moko, sladkor, vanilin sladkor ter jajce. Maslo na nizki temperaturi v kozici na štedilniku raztopimo in tudi tega dodamo k prej naštetim sestavinam.
Vse skupaj najprej zmešamo z žlico, nato pa z roko zamesimo v gladko testo. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v folijo in za 1 uro damo počivati v hladilnik.
1/3 testa shranimo za posip na koncu postopka delanja pite, 2/3 testa pa narahlo razvaljamo v velikosti pekača in z njim obložimo dno pekača, s pomočjo vilic večkrat prebodemo testo. Če uporabljamo pekač s snemljivimi stranicami, je zelo pomembno, da testo razporedite tudi ob stranice pekača, vsaj 1 cm v višino. Kajti nadev pride bolj tekoč, prav tako tudi jagode na začetku pečenja še spustijo nekaj soka.
Za nadev najprej penasto umešamo sladkor in jajce. Dodamo grški jogurt, kislo smetano in moko. Jagode očistimo in na hitro speremo pod vodo. Jih ne namakamo, saj se v tem primeru še dodatno napijejo vode. Narežemo jih na približno 2 milimetra debele lističe in jih posujemo z vanilin sladkorjem. Počakamo 15 minut, da spustijo nekaj soka in odcedimo. Ne stiskamo, kajti nekaj soka morajo obržati, da ne bo pita presuha.
Na krhko testo, ki smo ga večkrat prebodli z vilico, nalijemo jogurtov nadev.
Na vrh dodamo še narezane in odcejene jagode.
Po vrhu jagod na drobno s prsti nadrobimo 1/3 krhkega testa, ki smo ga shranili za konec in damo jogurtovo pito z jagodami peči v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (ventilacija) za 50 minut.
Jogurtova pita z jagodami je zelo osvežilna sladica, zato jo z veseljem postrežemo tudi ob toplih poletnih dneh!
Dober tek! 😊