Japonska souffle torta
Print Friendly, PDF & Email

Japonsko souffle torto pripravimo iz povsem preprostih sestavin. Je najbolj sočna in kot oblaček puhasta torta, čeprav ne vsebuje kremnih plasti. Ker je izredno osvežilna, zelo prija močno ohlajena.

japonska souffle torta

Japonska souffle torta – pripomočki:

  • pekač premera 18 cm, višina 9 cm

Japonska souffle torta – sestavine:

  • 150 g kremnega sira (Philadelphia, ABC, …)
  • 200 g grškega jogurta
  • 6 rumenjakov
  • 70 g sladkorja
  • 40 g masla
  • 2 žlici limoninega soka
  • naribana limonina lupinica ene limone
  • 60 g moke (namenske za peciva ali gladke)
  • 20 g koruznega škroba (Gustin)

Beljakov sneg:

  • 6 beljakov
  • 70 g sladkorja
  • ščep soli
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška

Japonska souffle torta – postopek:

Izberemo pekač primerne velikosti in ga celotnega premažemo z maslom, da se bo peki papir lažje prijel sten pekača. Na peki papirju izrišemo premer pekača in izrežemo krog in nato še dva trakova, katera bosta služila za oblogo stene pekača. Pekač obložimo s peki papirjem.

Med nadaljevanjem dela, vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija, brez ventilacije in vanjo položimo večji pekač, katerega smo napolnilo z vodo, da se bo med tem že povsem segrela. Pekač naj bo tako velik, da bomo vanj lahko položili pekač v katerem bomo pekli torto. Pekač naj bo na spodnji rešetki pečice.

japonska souffle torta

 

V posodo odmerimo maslo, kremni sir in grški jogurt ter jo postavimo nad posodo v kateri je vroča voda oz. na vročo vodno kopel. Mešamo tako dolgo, da se sestavine povsem zmehčajo in enakomerno povežejo. Sestavine nad vodno kopeljo mešamo tako dolgo, da dosežejo 50 stopinj Celzija.

Nato primešamo rumenjake, sok in naribano lupinico limone in 70 g sladkorja. Stepama lahko z električnim mešalnikom.

Na koncu na rahlo, ročno primešamo presejano moko in koruzni škrob.

japonska souffle torta

Beljake s ščepom soli stepemo v sneg. Med stepanjem beljakov postopoma dodamo 70 g sladkorja in 1/4 žličke pecilnega praška. Sneg naj ne bo pretrd, imeti mora rahle in mehke vršičke.

japonska souffle torta

Sneg beljakov postopoma primešamo v jajčno kremo, najprej eno tretjino, nato drugo in na koncu še tretjo. To storimo s slaščičarko lopatko ali metlico zelo na rahlo in nežno. Sestavine se morajo povsem povezati.

japonska souffle torta

Pripravljeni maso prelijemo v pekač. Pekač na rahlo potolčemo ob kuhinjski pult, da se rešimo morebitnih zračnih mehurčkov.

japonska souffle torta

Ko se je pečica segrela na 200 stopinj Celzija, položimo pekač v večji pekač, katerega smo predhodno napolnili z vodo in se je med segrevanjem pečice segrela do vročega.

Pečemo:

  • 20 minut na 200 stopinj Celzija, obvezno brez ventilacije, na spodnji rešetki pečice. Pečice med peko ne odpiramo,
  • po 20-ih minutah znižamo temperaturo pečice na 140 stopinj Celzija in pečemo 30 minut,
  • nato pečico ugasnemo, je ne odpiramo in pustimo torto v zaprtem pekaču 30 minut,
  • na koncu pečico odpremo, odstranimo vodno kopel in torto pustimo ohlajati v priprti pečici še 30 minut.

japonska souffle torta

Po pretečenem času peke in ohlajanja lahko japonsko souffle torto vzamemo iz pečice, jo osvobodimo pekača in previdno odstranimo peki papir.

japonska souffle torta

Japonsko souffle torto lahko ponudimo še mlačno ali hladno. Najboljše in najlepše svoje okuse razvije, če jo močno ohladimo v hladilniku. Če želimo, jo po vrhu lahko posipamo s sladkorjem v prahu, kar seveda ni obvezno.

Naj vam tekne kot oblaček puhasta in sočna japonska souffle torta.

japonska souffle torta

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor