Jagodni cmoki
Jagode, jagode … Kako vabljive so in kar težko se jim je upreti. Včasih, kar težko pridejo z vrta ali trgovine do domače kuhinje. Pa vendarle, jagode so široko uporabne tudi za pripravo okusnih sladic. Če obožujete tradicionalne jedi naših babic, pa bi jih želeli pripraviti hitreje in bolj enostavno, potem je ta recept za jagodne cmoke pravi za vas.
Jagodni cmoki – pripomočki:
- večja skleda
- jušna žlica
- električni ročni mešalnik
- lonec (s soparnikom)
- pokrovka
- ponev
- pokrovka
Jagodni cmoki – sestavine:
(8-10 kosov)
- 250 g pasirane skute,
- 1 jajce,
- ščepec soli,
- 3 žlice moke,
- 3 žlice pšeničnega zdroba,
- 3 žlice drobtin,
- 1 žlica olja;
- 8-10 srednje velikih jagod
Dodatki:
- prepražene drobtine, sladkor, cimet v prahu
Jagodni cmoki – postopek:
V skledo damo dobro odcejeno skuto, moko, zdrob, drobtine, jajce, olje in sol. Z električnim ročnim mešalnikom, nato pa še z rokami, zgnetemo sestavine v gladko testo.
Skledo s testom pokrijemo s folijo in pustimo počivati 30 minut. Medtem očistimo jagode.
Testo pregnetemo in oblikujemo v podolgovato klobaso.
Razdelimo na 8 do 10 kosov.
Vsak kos v dlani sploščimo, nanj položimo jagodo, testo ovijemo okrog jagode, stisnemo in oblikujemo cmok.
Cmoke skuhamo v loncu s soparnikom.
V spodnji lonec nalijemo 1-2 cm vode, voda s spodnjega lonca ne sme segati do dna soparnika (zgornjega lonca). V zgornji lonec položimo cmoke in pokrijemo s pokrovko. Ko voda zavre, kuhamo pokrito približno 5 minut. Z vilico ali nožem prebodemo enega izmed cmokov: če so cmoki skoz in skoz mehki, potem so gotovi.
Enako velja, če cmoke kuhamo v slanem kropu. Med kuhanjem cmokov, v ponvi, na olju ali maslu, prepražimo nekaj žlic krušnih drobtin, s katerimi zabelimo cmoke. Po okusu lahko posujemo še s sladkorjem in cimetom v prahu.
Potem pa sledi samo še uživanje v lahki in osvežujoči sladici!
Jagodne cmoke lahko ponudimo kot samostojno jed, z zelenjavno enolončnico pa predstavlja izvrstno kombinacijo za kosilo. Zaradi vsebnosti skute je testo cmokov manj nasitno in “težko”, poleg tega pa skuta predstavlja tudi koristen vir mlečnih beljakovin.