Jagodni cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Jagode, jagode … Kako vabljive so in kar težko se jim je upreti. Včasih, kar težko pridejo z vrta ali trgovine do domače kuhinje. Pa vendarle, jagode so široko uporabne tudi za pripravo okusnih sladic. Če obožujete tradicionalne jedi naših babic, pa bi jih želeli pripraviti hitreje in bolj enostavno, potem je ta recept za jagodne cmoke pravi za vas.

jagodni cmoki

Jagodni cmoki – pripomočki:

  • večja skleda
  • jušna žlica
  • električni ročni mešalnik
  • lonec (s soparnikom)
  • pokrovka
  • ponev
  • pokrovka

Jagodni cmoki – sestavine:

jagodni cmoki(8-10 kosov)

  • 250 g pasirane skute,
  • 1 jajce,
  • ščepec soli,
  • 3 žlice moke,
  • 3 žlice pšeničnega zdroba,
  • 3 žlice drobtin,
  • 1 žlica olja;
  • 8-10 srednje velikih jagod

Dodatki:

  • prepražene drobtine, sladkor, cimet v prahu

Jagodni cmoki – postopek:

V skledo damo dobro odcejeno skuto, moko, zdrob, drobtine, jajce, olje in sol. Z električnim ročnim mešalnikom, nato pa še z rokami, zgnetemo sestavine v gladko testo.

jagodni cmoki

Skledo s testom pokrijemo s folijo in pustimo počivati 30 minut. Medtem očistimo jagode.

Testo pregnetemo in oblikujemo v podolgovato klobaso.

jagodni cmooki

Razdelimo na 8 do 10 kosov.

jagodni cmoki

Vsak kos v dlani sploščimo, nanj položimo jagodo, testo ovijemo okrog jagode, stisnemo in oblikujemo cmok.

jagodni cmoki

 

jagodni cmoki

 

jagodni cmoki

 

jagodni cmoki

Cmoke skuhamo v loncu s soparnikom.

jagodni cmoki

V spodnji lonec nalijemo 1-2 cm vode, voda s spodnjega lonca ne sme segati do dna soparnika (zgornjega lonca). V zgornji lonec položimo cmoke in pokrijemo s pokrovko. Ko voda zavre, kuhamo pokrito približno 5 minut. Z vilico ali nožem prebodemo enega izmed cmokov: če so cmoki skoz in skoz mehki, potem so gotovi.

Enako velja, če cmoke kuhamo v slanem kropu. Med kuhanjem cmokov, v ponvi, na olju ali maslu, prepražimo nekaj žlic krušnih drobtin, s katerimi zabelimo cmoke. Po okusu lahko posujemo še s sladkorjem in cimetom v prahu.

jagodni cmoki

Potem pa sledi samo še uživanje v lahki in osvežujoči sladici!

jagodni cmoki

Jagodne cmoke lahko ponudimo kot samostojno jed, z zelenjavno enolončnico pa predstavlja izvrstno kombinacijo za kosilo. Zaradi vsebnosti skute je testo cmokov manj nasitno in “težko”, poleg tega pa skuta predstavlja tudi koristen vir mlečnih beljakovin.

Opomba
Kuhanje v soparniku je zdrav način termične obdelave hrane, zlasti uporaben za pripravo zelenjave, cmokov, štrukljev, žitnih kaš in riža. Tako pripravljene jedi ohranijo več koristnih snovi, zelenjava ohrani živo barvo, jedi iz testa ne razpadejo in ne postanejo sluzaste. Soparjenje je uporabno tudi za pogrevanje jedi, pri čemer ne potrebujemo dodatne maščobe in ni neravnosti, da bi se hrana v posodi zažgala. Poleg tega para segreva živilo z vseh strani enakomerno. Za kuhanje s soparo se uporablja komplet lonca, »cedila«, ki se po velikosti prilega loncu, ter pripadajoča pokrovka. Klasični način soparjenja se lahko izvaja tudi v voku, z bambusovim ali sorodnim prepletom, ter visoko pokrovko.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor