Jagodna pita
Print Friendly, PDF & Email

Ker je čas jagod in, ker so tako zelo slastne ter dišeče in že same po sebi zelo polne okusa, vam priporočam, da poskusite to jagodno pito. Hrustljavo dno in mehka krema z okusnimi jagodami po vrhu. Kar ne more postati okusneje. 🙂

jagodna-pita-11

Jagodna pita – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • mešalnik
  • okrogel pekač za pito, lahko tudi navaden pekač
  • skleda 3x
  • metlica
  • štedilnik
  • kozica, ter kozica ki je rahlo manjša od prve, za kuhanje na pari
  • merica za tekočine
  • žlica
  • manjša skledica
  • kuhinjska krpa

Jagodna pita – sestavine:

Testo:

  • 100 g masla
  • 140 g moke
  • 30 g sladkorja v prahu

Krema:

  • 3 jajca
  • 70 g sladkorja + 2 žlici sladkorja za beljake
  • 7 dl mleka
  • 90 g moke
  • 1 vanilin sladkor

Jagodni nadev:

  • 400 g na koščke narezanih jagod
  • 3 čajne žličke sladkorja v prahu
  • 2 žlici limoninega soka

Jagodna pita – postopek:

V skledo, na kocke narežemo maslo, pustimo ga 5 minut, da se malo omehča, čezenj damo moko in sladkor.

jagodna-pita

Vse skupaj zamesimo v gladko testo.

jagodna-pita-1

Namastimo pekač in vanj z rokami, vtisnemo testo. Testo naj bo po celotnem pekaču približno enake debeline.

jagodna-pita-3

Testo pečemo 10 minut, pri 180°C. Ko se je testo speklo, ga previdno ”kipnemo” na čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo, da se nekoliko ohladi. Če se vam zgodi, da vam testo poči ali se razkroji, ga zložite nazaj skupaj na pladnju in čezenj vseeno prelijte kremo, saj ga bo ta, ko se bo ohladila držala skupaj in pita se bo prav tako lepo rezala. 🙂

jagodna-pita-6   jagodna-pita-8

Previdno ga obrnemo tudi nazaj, na raven pladenj ali drugo ravno površino, pazimo, da ga ne okrušimo.

Slednje pripravimo kremo. Ločimo rumenjake od beljakov, v dve ločeni skledi. Nato na štedilnik, v večji kozici, pristavimo vodo, kjer bomo kuhali kremo. Kozico napolnimo z vodo, za tretjino, ker se krema kuha na pari, naj se zgornja kozica ne dotika vode. Ko voda skoraj vre, čezenj postavimo drugo, malenkost manjšo kozico, toliko, da paše v prvo kozico in vanjo zlijemo 5 dl mleka, ter pustimo da se greje. Če imate kozico z okroglim dnom, v kateri lahko kuhate kremo, je to veliko boljše in lažje.

jagodna-pita-4

Nato v prvi skledi z metlico, zmešamo 2 dl mleka, sladkor, rumenjake in moko, dokler ne izginejo vse grudice.

jagodna-pita-2

V drugi skledi trdo stepemo beljake z dvema žlicama sladkorja.

Rumenjake s sladkorjem in moko, zlijemo v ogreto mleko, ko je ta na meji vrenja. Kremo ves čas mešamo z metlico, če bomo prenehali z mešanjem, se nam bodo v kremi naredile grudice. Mešamo 15 minut. Krema se bo počasi začela gostiti.

jagodna-pita-5

Po 15ih minutah kozico odstavimo in ji primešamo stepene beljake, da dobimo gladko kremo.

jagodna-pita-7

Kremo zlijemo na pečeno testo, ter jo z žlico poravnamo, da je površina približno izravnana.

jagodna-pita-9

Jagode pripravimo tako, da jih narežemo na koščke ali rezine, kot vam je ljubše. Dodamo jim sladkor v prahu in limonin sok, ter premešamo z žlico in pustimo stati približno 5 minut, toliko, da se sladkor raztopi in jagode spustijo nekaj soka. Nato jagode, na gosto, z žlico nanašamo na kremo.

jagodna-pita-10

Jagodna pita, naj predenj jo režemo, v hladilniku počiva uro ali dve.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor