Jabolčni štrudelj – zavitek z orehi
Težko je opisati kako božanski je jabolčni štrudelj – zavitek z orehi. Osvežilni okus jabolk in sladkasto oreščkast okus orehov sta krasna kombinacija, ki ju obožuje večina ljudi. Sladica je enostavna in hitro narejena, tako da jo lahko pripravijo tudi začetniki v peki.
Pripomočki za jabolčni štrudelj – zavitek z orehi:
- pečica
- papir za peko
- kuhinjski čopič
Sestavine za jabolčni štrudelj – zavitek z orehi:
Za 3 zavitke:
- 500 g vlečenega testa
- 4 večja ali 6 manjših jabolk
- 6 žlic sladkorja
- cimet
- olje ali stopljeno maslo za mazanje testa
- 1 jajce za končni premaz
Orehov nadev:
- 400 g kisle smetane
- 200 g mletih orehov
- 1 žlica medu
- 2 jajci
- 1 vanilin sladkor
- 150 g sladkorja
- cimet
Postopek za jabolčni štrudelj – zavitek z orehi:
Vlečeno testo (jaz sem delala s kupljenim vlečenim testom v lističih) na tanko premažemo z oljem ali stopljenim maslom. V paketu je 6 lističev, tako da za en zavitek vzamemo 2 lističa, ki ju položimo enega na drugega. Nato si pripravimo nadev iz mletih orehov, vanilin sladkorja, sladkorja, kisle smetane, jajc in medu.
Na premazano testo z oljem nadevamo 1/3 orehovega nadeva in ga lepo razporedimo po celem testu.
1/3 zato, ker delamo 3 jabolčne štrudlje – zavitke z orehi.
Po orehovem nadevu potrosimo 1/3 ribanih jabolk. Če imamo domača jabolka, naribamo kar cela. Če imamo kupljena, jih najprej olupimo in nato naribamo.
Sedaj celoten jabolčni štrudelj – zavitek posujemo s cimetom, čisto po vašem okusu. Prav tako ga posujemo še z dvema žlicama sladkorja in zvijemo.
Vse 3 zavitke polagamo na pekač prekrit s papirjem za peko. S par kapljicami olja ali stopljenega masla premažemo zunanjost zavitkov in jih pečemo 25 minut na 170 °C. Po 25 minutah jih premažemo z razžvrkljanim jajcem ter pečemo še nadaljnih 20 do 25 minut.
Jabolčni štrudelj – zavitek z orehi ohladimo. Lahko ga posujemo s sladkorjem v prahu ali z malo zmletimi orehi in postrežemo.
Prijetno sladkanje 🙂