Jabolčni štrudelj na suho
Ponavadi jabolčni štrudelj pripravljamo iz vlečenega ali listnatega testa. Tokrat ga bomo pripravili na malo drugačen način. Priprava je še bolj preprosta kot ponavadi, saj sestavine direktno v pekač odmerjamo z jogurtovim lončkom, rezultat pa bo sočno in okusno pecivo.
Jabolčni štrudelj na suho – pripomočki
- pekač velikost 20 x 30 za bolj nizko pecivo, ali manjši pekač, da bo pecivo višje.
- jogurtov lonček – 150 g
Jabolčni štrudelj na suho – sestavine:
Mokre sestavine
- 4 manjša jabolka (cca. 400- 450 g)
- pest rozin (če jih ne maramo, jih lahko tudi izpustimo)
- žlička cimeta
- 1 vanilin sladkor
- maslo za namastitev pekača
Suhe sestavine:
- jogurtov lonček bele moke
- jogurtov lonček pšeničnega zdroba
- jogurtov lonček sladkorja
- 1 pecilni prašek
Preliv:
- 200 ml mleka
- 2 jajci
- 200 ml smetane (mi smo uporabili polovico sladke in polovico kisle smetane)
- 2 žlički sladkorja
Jabolčni štrudelj na suho – priprava
V posodi zmešamo suhe sestavine, moko, zdrob, pecilni prašek in sladkor.
Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo cimet in vanilin sladkor in vse premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (gretje spodaj in zgoraj), pekač pa namastimo z maslom. Na dno pekača najprej stresemo eno tretjino suhih sestavin, jih razporedimo po dnu pekača. Dodamo polovico neožetih jabolk in polovico rozin (rozine lahko izpustite).
Postopek ponovimo. Najprej spet tretjina suhih sestavin, ostala polovica jabolk in rozine, na koncu pa spet preostanek suhih sestavin.
Na koncu pripravimo še preliv. Zmešamo mleko, smetano, jajca in sladkor. Suhe sestavine v pekaču napikamo z vilicami in čez polijemo preliv. Damo v ogreto pečico pečico in pečemo 45 minut.
Narežemo na kose, ponudimo toplo ali hladno in uživamo v sladici.