Ingverjevi možički (t. i. gingerbread men)
Gotovo ste že kdaj slišali za ingverjeve možičke, v tujini jim pravijo “gingerbread men”. Jaz sem letos komaj čakala, da jih naredim. Naredila sem jih malo po svoje in jih prilagodila našemu okusu. Nastali so res zelo okusni piškoti in kako lepo je dišalo po cimetu, ingverju ter klinčkih, ko so se pekli.
Testo za piškote je narejeno res zelo enostavno, saj vsebujejo samo pirino moko, kokosov sladkor za temen videz, zmlete mandlje in božične začimbe. Moji ingverjevi možički so narejeni brez jajc, tako da jih lahko uživajo tudi tisti, ki jajc ne smejo jesti. Jaz sem možičke naredila malo večje, ker sem imela večji modelček za piškote. Vi pa lahko iz testa naredite različne oblike, kot so snežak ali smrekica. Piškoti se lahko naredijo tudi čez leto in sicer tako, da testo povaljate med rokami in naredite kroglice v velikosti oreha. Kroglice potem samo pritisnete z dlanjo navzdol. Ingverjeve možičke sem potem okrasila še s pripravljeno kokosovo kremo.
Pri valjanju testa za piškote pa lahko vključite tudi vaše najmlajše, saj verjamem, da bodo veseli, da lahko pomagajo. Midva z mojim 4-letnikom sva možičke skupaj izrezovala iz testa. Najboljše je bilo pa seveda, ko sva piškote pojedla ob skodelici veganskega kakava. Piškotov je res hitro zmanjkalo. 🙂
Pripomočki za ingverjeve možičke (t. i. gingerbread men):
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- tehtnica
- merilna žlička
- modelček v obliki možička (moj modelček je malo večji, cca. 10 cm)
- podlaga za valjanje in valjar
- ventilacijska pečica
- pekač in peki papir
- dekorirna vrečka za okraševanje možičkov
Sestavine za ingverjeve možičke (t. i. gingerbread men):
za cca. 6 večjih ingverjevih možičkov
- 140 g pirine moke
- 40 g zmletih mandljev
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- 1 žlička zmletega ingverja
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička zmletih klinčkov
- ščepec soli
- 4 žlice olja
- 60 ml mrzle vode
in še za dekoracijo:
- kupljena kokosova krema za okraševanje možičkov
Kako naredimo ingverjeve možičke (t. i. gingerbread men):
Testo za ingverjeve piškote je narejeno res hitro, saj sem vse sestavine samo odmerila v posodo in jih premešala z žlico. Testo sem malo še pregnetla z roko.
Testo pregnetem in ga razvaljam na pomokani podlagi z valjarjem na debelino pol cm. Iz testa z modelčki za piškote izrežem možičke ali pa katere druge oblike. Testo, ki ostane, še enkrat pregnetem in razvaljam in ponovno izrežem možičke. Jaz imam malo večji modelček za piškote, zato je nastalo 6 možičkov.
Ingverjeve možičke polagam na peki papir in jih dam v predhodno ogreto ventilacijsko pečico na 160 °C, piškoti se pečejo 15-20 minut. Ko se možički malo ohladijo, jih lahko okrasite. Jaz sem za okraševanje uporabila kupljeno, že pripravljeno kokosovo kremo.
Ingverjeve možičke sem ponudila zraven kakava.
Uživajte v res dobrih piškotih!
Če obožujete peko piškotov, imate tukaj še nekaj receptov:
- piškoti s sivko (veganski),
- veganski lešnikovi piškoti,
- medenjaki brez jajc,
- veganski linški piškoti,
- veganski keksi.