Veganski linški piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Linške piškote ali kekse vsi poznamo. To so res odlični krhki piškoti z marmelado, ki izvirajo iz Avstrije. Največkrat se pečejo ob praznikih. Doma zelo radi pečemo, a linških piškotov še nikoli nisem pekla. Zato sem se tudi odločila, da skupaj s sinom spečeva linške piškote, seveda brez jajc in brez masla, ker jih sin ne sme. Piškoti so narejeni iz pirine moke in zmletih mandljev. Namazala pa sem jih z odlično domačo slivovo marmelado. Lahko jih namažete tudi s marmelado iz črnega ribeza ali katero drugo marmelado, tradicionalna marmelada za linške piškote pa je seveda marelična marmelada.

Specite veganske linške piškote s svojimi otroci, saj se boste oboji zelo zabavali. Podarite jih tistim, ki jih imate radi ali pa jih skupaj pohrustajte ob ječmenovi ali vaši najljubši kavici. Mi smo jih zelo hitro pojedli.  🙂

Pripomočki za veganske linške piškote:

  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • posoda za gretje napitka
  • ročni mešalnik z nastavkom za testo
  • žlica in žlička
  • valjar
  • podloga za valjanje testa
  • modelčki za izrezovanje linških piškotov
  • folija za živila
  • ventilacijska pečica
  • peki papir ter pekač
  • nož za mazanje piškotov

Sestavine za veganske linške piškote:

  • 70 g zmletih mandljev
  • 200 g pirine moke
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 1 žlička vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 70 g kokosovega olja
  • 100 ml mlačnega ovsenega napitka
  • 2 žlici riževega sirupa ali sladilo po izbiri
  • marmelada

Za okras:

  • drobno mleta kokosova moka (za dekoracijo)
  • ali sladkor v prahu

In še:

  • 2-3 pesti moke za razvaljanje testa

Kako pripravim veganske linške piškote:

Najprej v posodo odtehtam suhe sestavine, potem dodam kokosovo olje, rižev sirup ter mlačni ovsen napitek (tisti, ki niste vegani, a bi recept za linške piškote brez jajc vseeno radi preizkusili, lahko uporabite tudi navadno, kravje mleko). Vse skupaj zmešam z ročnim mešalnikom z nastavkom za testo. Na pult razgrnem folijo in nanjo dam testo (pomagam si z žlico). Testo zavijem v folijo in ga postavim v hladilnik za približno eno uro.

Testo vzamem iz hladilnika in počakam, da se malo zmehča ter ga na pomokani podlagi razvaljam (testo se prvič valja malo težje, ker je hladno). Testo razvaljam na približno 3 – 5 mm debeline oz. po želji. Pazim na to, da izrežem enako število piškotov, ki bodo dno in piškotov z luknjo, ki bodo predstavljali vrhnji del. Ko izreževa vse piškote, testo, ki je ostalo, ponovno pregnetem in naredim nove piškote.

Piškoti se pečejo 10 minut v ventilacijski pečici na 180 °C (jaz jih še pustim par minut v ugasnjeni pečici). Piškoti morajo dobiti lepo zlato rumeno barvo. Ko se piškoti malo ohladijo, spodnje dele piškotov namažem z marmelado. Čez njih položim piškote, ki imajo v sredini različne oblike.

Namesto s sladkorjem v prahu, sem linške piškote posula s kokosovo moko in nastali so zasneženi linški piškoti. 🙂

Uživajte v okusnih veganskih linških piškotih!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor