Medenjaki brez jajc
Vonj mletih začimb kot so klinčki, vanilja, cimet in kardamom v medenjakih, ki se vije po našem domu medtem, ko se medenjaki pečejo, mi vedno pričara praznično vzdušje. Letos sem prvič pekla medenjake brez jajc. Pri nas med uživamo vsake toliko, pa še to samo takrat, ko ga namažemo na kruh. Drugače obožujemo kostanjev ali gozdni med, ki sta bolj grenka. Medenjaki brez jajc so narejeni iz pirine moke ter dišečih začimb, ki jih lahko dodate tudi po svojem okusu. Ker ne vsebujejo jajc ali masla, jih lahko uživajo tudi tisti, ki ne smejo mlečnih izdelkov ali jajc. Testo lahko naredite že prejšnji dan in ga pustite čez noč počivati. Naslednji dan pa nadaljujete s pripravo.
Medenjake brez jajc lahko oblikujete s svojimi otroci, saj verjamem, da boste uživali. Lahko pa iz njih naredite tudi okraske za božično drevo. Medenjaki po tem receptu so hrustljavi, in so tako odlični tudi ob kavi ali čaju. In ne le v zimskem in prazničnem času, medenjaki brez jajc teknejo skozi vse leto.
Sestavine za medenjake brez jajc:
- posoda za mešanje
- ročni mešalnik z nastavkom za testo
- 2 žlici in žlička
- tehtnica
- merilna žlička
- posoda za gretje napitka
- modelčki
- valjar
- podloga za valjanje testa
- ventilacijska pečica
- folija za živila
- pekač (tisti, ki pride s pečico) in peki papir
Sestavine za medenjake brez jajc:
- 120 g pirine moke
- 50 g kokosovega olja
- 30 ml toplega rastlinskega napitka
- 50 g medu (1 velika žlica), (jaz sem uporabila gozdni med)
- 1 žlička cimeta
- pol žličke vanilje v prahu
- pol žličke kardamoma
- 1/3 žličke zmletih klinčkov
- pol žličke limonine lupinice
- žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- lahko dodate začimbe po izbiri
Kako pripravim medenjake brez jajc
V posodo naprej odtehtam suhe sestavine, nato dodam kokosovo olje, med in topel rastlinski napitek. Vse skupaj zmešam z ročnim mešalnikom. Testo zavijem v folijo in ga dam v hladilnik za eno uro, lahko tudi malo dlje.
Testo vzamem iz hladilnika ter ga pustim, da se malo ogreje, ker ga bom lažje razvaljala. Razvaljam ga na tanko, tam nekje na cca. 3- 5 mm debeline in iz njega z modelčki za piškote oblikujem različne oblike. Pri izrezovanju piškotov prosite za pomoč svoje otroke, saj verjamem, da se boste oboji zelo zabavali. Moj triletnik mi vedno pomaga pri tem in moram reči, da zelo uživa. Sedaj ko, je že tako velik, mi tudi pomaga pri valjanju testa. Zato je peka piškotov odlična ideja za skupno ustvarjanje z najmlajšimi. Piškote polagam na pekač, obložen s peki papirjem (lahko pa tudi kar na rešetko iz pečice, kot je razvidno iz spodnje desne fotografije) ter jih dam v ventilacijsko pečico prižgano na 180 °C. Pečem jih okoli 10 minut oz. do zlato rumene barve.
Seveda pa okraševanje ni nujno.
Uživajte v njih!