Enostavni orehovi kifeljčki
Orehovi kifeljčki so resnično enostavni za pripravo, sestavljeni so iz osnovnih sestavin, pa jih kljub temu odlikuje krhkost in odličen okus. Krhkost jim daje sestavina, katere smo se v preteklosti na daleč izogibali, danes pa se po njej vse pogosteje posega, to je, svinjska mast. K odličnemu okusu pa seveda prispevajo svoje orehi. Kombinacija okusov je res dobra!
Enostavni orehovi kifeljčki – pripomočki
- pekač v velikosti pečice
Enostavni orehovi kifeljčki – sestavine:
- 500 g mehke bele moke
- 100 g svinjske masti
- 150 g masla sobne temperature
- 120 g mletih orehov
- 8 g vaniljevega sladkorja (1 zavojček)
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
Enostavni orehovi kifeljčki – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo testo. Testo pustimo v posodi, katero prekrijemo s kuhinjsko krpo ali z živilsko folijo in testo tako pustimo počivati vsaj pol ure.
Iz testa oblikujemo kifeljčke in jih polagamo v pekač (namaščen ali prekrit s papirjem za peko).
Za način oblikovanja kifeljčkov se odločimo kar sami, kateri nam je ljubši in nam “gre najbolj od rok”. Jaz najraje trgam enako velike koščke testa od celotne mase in oblikujem kifeljčke.
Med tem časom segrejemo ventilacijsko pečico na 170 °C. V tako ogreto pečico položimo piškote in jih pri tej temperaturi pečemo 15 minut oz. tako dolgo, da se lepo obarvajo (čas peke je odvisen tudi od velikosti oblikovanih rogljičkov).
Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se ohladijo. Ohlajene posujemo z mletim sladkorjem.
Prijetno sladkanje!