Domači prijatelj
Pecivo domači prijatelj, ki vsebuje suho sadje in oreščke je enostavno za narediti in zelo okusno. Pravzaprav gre za vrsto suhega peciva, ki ga ponavadi pečemo okrog božiča. Primerno pa je seveda tudi za druge praznike ali razna praznovanja, saj ga količinsko lahko precej spečemo.
Domači prijatelj – pripomočki:
- velika plastična skleda
- nož in deska
- lopatka in cedilo
- ročni mešalec
- tehtnica
- globlji pekač (v velikosti pečice)
- peki papir
- pečica
Domači prijatelj – sestavine:
- 5 jajc
- 1 vanilin
- 300 g sladkorja
- 300 g gladke moke
- 300 g oreščkov in suhega sadja (orehi, lešniki, marelice, brusnice, fige, …)
Domači prijatelj – postopek:
V posodo damo cela jajca, vanilin in sladkor. Vse skupaj dobro zmiksamo z ročnim mešalcem. Mešamo minimalno 5 minut, da se sladkor dobro umeša.
V maso dodamo drobno nasekljane oreščke in suho sadje, ki smo jih predhodno narezali. Sama sem se odločila za orehe, marelice in brusnice. Lahko pa dodate kar želite in to kar vam je ljubše. Oreščke umešamo z lopatko.
Čez cedilo presejemo še moko in jo postopoma dodajamo masi.
Pekač obložimo s peki papirjem. Maso z lopatko prenesemo na pekač in jo enakomerno razporedimo. Končna masa za domači prijatelj je precej lepljiva in ni tekoča tako, da jo previdno razporedimo.
Pečemo na 200 °C (klasično), 20 – 25 minut. Masa bo v tem času nekoliko narasla, na vrhu pa dobila rjavo zapečeno barvo. Ko je pečena jo takoj toplo razrežemo (v nasprotnem primeru se bo med rezanjem lomila in kosi ne bodo lepi). Režemo jo na podolgovate in tanke koščke, robove pa po želji obrežite zaradi lepšega izgleda.
Koščke nato z rokami ali nožem odlepite od peki papirja, jih namečite po pekaču ter jih postavite nazaj v pečico (ugasnjeno) za 1 uro, da se dobro posušijo. Proti koncu lahko odpremo tudi vrata pečice.
Domači prijatelj lahko zdrži tudi dva tedna ali več, če ga le dobro shranite. Ponudite ga svojim prijateljem, odlično pa paše ob čaju.
Prijetno sladkanje!