Čokoladni koh z zdrobom
Print Friendly, PDF & Email

Ljubitelje čokoladnih sladic, bo čokoladni koh z zdrobom brez dvoma navdušil. Namreč okus je čokoladno čokoladni in zelo sočen. Pripravimo ga lahko tudi 3 do 4 dni naprej, namreč med tem, ko bo pecivo čakalo v hladilniku, bo pridobivalo na okusu in strukturi.

cokoladni koh z zdrobom

Čokoladni koh z zdrobom – pripomočki:

  • pekač 34 x 23 cm (lahko je malo odstopanja)

Čokoladni koh z zdrobom – sestavine:

Preliv:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 300 g sladkorja (oz. po želji)
  • 10 g grenkega kakava v prahu
  • 100 g temne čokolade

Biskvit:

  • 8 večjih jajc
  • 200 g sladkorja
  • 150 ml mleka
  • 100 ml olja
  • 150 g zdroba
  • 80 g moke
  • 100 g grenkega kakava v prahu
  • 14 g pecilnega praška (1 vrečica)
  • žlica vaniljeve paste (lahko vaniljev sladkor)

Čokoladna glazura:

  • 200 g temne čokolade
  • 200 ml sladke smetane

Čokoladni koh z zdrobom – postopek:

Najprej se lotimo preliva, namreč do uporabe se mora preliv ohladiti. Lahko ga pripravimo že par ur prej, odvisno kako smo s časom. Mleko in vodo zavremo, dodamo sladkor in ob rahlem vrenju mešamo, da se sladkor popolnoma stopi, Nato dodamo kakav in ponovno mešamo tako dolgo, da se tudi kakav stopi. Kozico odstavimo in še v vročo tekočino nalomimo čokolado in mešamo, da se le ta popolnoma stopi.

cokoladni koh z zdrobom

Za biskvit najprej stepemo jajca s sladkorjem. Jajca in sladkor stepamo cca. 8 minut oz. tako dolgo, da dobimo res kremasto in puhasto jajčno zmes. Nato počasi dodamo mleko in olje ter vaniljevo pasto ali vaniljev sladkor.

cokoladni koh z zdrobom

Nato v zmes primešamo grenki kakav ter zdrob in moko s pecilnim praškom. Zmes bo bolj tekoča in takšna tudi mora biti.

cokoladni koh z zdrobom

Pekač obložimo s peki papirjem ali ga enostavno samo namastimo in pomokamo. Jaz sem uporabila peki papir, vendar sem kasneje, ko sem rezala rezine ugotovila, da bi bilo bolje brez. Namreč biskvit je prepojen s prelivom in zelo sočen in ko sem rezala rezine, se je peki papir cevral, kar je bilo moteče.

Biskvit pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, 30 do 35 minut, odvisno od pečice.

cokoladni koh z zdrobom

Pečen biskvit z noževo konico naluknjamo in še vročega prelijemo s hladnim čokoladnim prelivom. Preliva je kar veliko in uporabimo prav vsega.

cokoladni koh z zdrobom

Sladko smetano segrejemo do vročega, vendar pazimo, da nam ne zavre. Kozico odstavimo in v vročo smetano nalomimo čokolado ter z lopatico mešamo tako dolgo, da dobimo svilnati čokoladni preliv. Sedaj čokoladni preliv enakomerno prelijemo čez biskvit.

Pekač postavimo v hladilnik za več ur. Najbolje čez noč.

cokoladni koh z zdrobom

Režemo na rezine in ponudimo na krožniku. Po vrhu okrasimo s stepeno sladko smetano. Če pa želimo okus še izboljšati, lahko rezine prelijemo sadnim prelivom. Priporočam maline.

cokoladni koh z zdrobom

Naj vam tekne!

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor