Čokoladna torta z beljakom
Čokoladna torta z beljakom je naravnost božanska. Kombinacija sočnega čokoladnega biskvita in hrustljave beljakove pene prepriča tudi najbolj zahtevnega ljubitelja tort. Priprava in čas pečenja sta nekoliko dolgotrajna, vendar obljubim, da se splača.
Čokoladna torta z beljakom – pripomočki:
- 2 x pekač za torte primer 26 cm
- ročni mešalnik ali kuhinjski robot
- 2 x posoda
- žlička
- lopatica za mešanje
Čokoladna torta z beljakom – sestavine:
Za čokoladni biskvit
- 100 g masla sobne temperature
- 350 g sladkorja
- 2 jajci
- 220 g moke
- 50 g grenkega kakava v prahu
- žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 225 ml tekočega jogurta ali kefirja
Za beljakovo peno
- 3 beljake
- 150 g sladkorja
Za čokoladno kremo
- 250 ml sladke smetane
- 50 g mlečne čokolade (Milka)
Za posip
- sladkor v prahu
Čokoladna torta z beljakom – priprava:
Pečico segrejmo na 160 °C. Najprej pripravimo testo za biskvit. Sladkor, maslo in jajca penasto umešamo.
V drugi posodi zmešamo skupaj moko, pecilni prašek, kakav in sol.
Suhe sestavine dodamo jajčni zmesi in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še jogurt in še enkrat dobro premešamo.
Pripravimo beljakovo peno. Beljake damo v skledo in jih stepamo z mešalnikom, dokler ne dobimo snega. Dodamo polovico sladkorja in stepamo naprej. Nato dodamo še preostali sladkor in stepamo, dokler na vrhu zmesi ne nastanejo trdi vrhovi.
Čokoladno testo razdelimo enakomerno v dva pekača. Tudi beljakovo peno razdelimo v pekača in jo enakomerno razporedimo po čokoladnem testu. V pečici pečemo 1 uro oziroma dokler zobotrebec, ki ga potisnemo v testo, ni suh, ko ga vzamemo ven.
Pekača vzamemo iz pečice in ju pustimo stati 15 do 20 minut, nato pa vzamemo biskvita iz pekačev. Pustimo, da se ohladita, pri čemer je beljakova pena na vrhu. Vmes pripravimo čokoladno kremo. Čokolado stopimo nad paro in jo ohlajeno dodamo v stepeno sladko smetano.
Enega od biskvitov damo na pladenj za torto, boljšega prihranimo za na vrh. Čokoladno kremo nanesemo na vrh prvega biskvita, nanjo pa damo drugi biskvit.
Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Naj vam tekne!