Čokoladna salama
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna salama ali čokoladna rolada je enostavna sladica, ki se pripravlja brez peke. S svojim videzom in slastnim čokoladnim okusom bo zadovoljila vaše goste vseh starosti, otroci pa jo naravnost obožujejo.

Pripomočki za čokoladno salamo:

  • nož
  • žlica
  • papirnate serviete
  • mlinček
  • hladilnik
  • alu folija

Sestavine za čokoladno salamo

Za 2 čokoladni salami:

  • 2 velika oblata za napolitanke 27 x 37 cm (100 g)
  • 250 g maslenih keksov
  • 200 g stopljene čokolade
  • 100 g čokolade v prahu
  • 200 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 3 žlice ruma (opcijsko)

Postopek priprave čokoladne salame

Maslene kekse delno zmeljemo, par pa jih kar tako s prsti razdrobimo, da ostanejo še mali koščki. Tako bo salama na pogled videti lepša. Dodamo jajce, čokolado v prahu, sladkor v prahu, zmehčano maslo ter opcijsko rum. Čokolado stopimo nad paro. In jo primešamo v vse ostale sestavine. Dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.

Oblate namočimo med vlažnimi servietami (pod in na vsak oblat položimo servieto, ki smo jo navlažili z vodo). Da se oblati navlažijo traja približno 15 minut. Vmes preverimo, da nimajo več trdih delov, saj se drugače ne bodo dali zvijati.

Začnemo z mazanjem. To je najbolj zamudno delo pri čokoladnih salamah, saj moramo delati počasi, da se oblati ne strgajo. Za vsakega od oblatov porabimo približno polovico čokoladnega nadeva.

Ko je namazan cel oblat, ga enakomerno zvijemo in pustimo obrnjenega tako, da leži na “zaključku” oblata. Da se čokoladna salama tam sprime skupaj. Enako ponovimo z drugim oblatom.

Pustimo 3 do 4 ure na sobni temperaturi, da se malo osušijo, nato čokoladne salame zavijemo v alu folijo in damo v hladilnik. Tam se bodo strdile in rezanje ne bo problem. Razrežemo jih na centimeter debele rezine in postrežemo. Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor