Čokoladna rolada brez moke
Čokoladna rolada brez moke je odlična sladica za vse tiste, ki moke ne smejo uživati. Osebno imam nekaj takih prijateljev in, ko jim pripravim tole čokoladno rolado s smetano, so je vsi zelo veseli. “Popokana” rolada morda na prvi pogled ni najlepša, ampak je seveda okus tisto kar šteje!
Čokoladna rolada brez moke – pripomočki:
- dve plastični posodi
- ročni mešalec
- tehtnica
- lopatka
- kuhinjska krpa in peki papir
- pekač
- pečica in hladilnik
Čokoladna rolada brez moke – sestavine:
(za 1 rolado)
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 150 g čokolade v prahu ali 180 g jedilne čokolade
- 300 ml sladke smetane
- žlica ruma po želji
Čokoladna rolada brez moke – postopek:
V kolikor uporabimo jedilno čokolado jo najprej v kozici stopimo s 4 žlicami vode ter pustimo, da se ohladi.
Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake penasto stepemo s polovico sladkorja (80 g). Stepamo vsaj 5 minut, da se sladkor dobro premeša. Dodamo čokolado v prahu oziroma stopljeno čokolado ter ponovno mešamo z ročnim mešalcem.
V drugi posodi stepemo beljake z ostalo polovico sladkorja v trd sneg. Z lopatko primešamo čokoladni zmesi.
Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečemo pri 150°C, 15 minut.
Ko je rolada pri koncu peke, vzamemo kuhinjsko krpo in jo položimo na delovno površino. Z vodo jo navlažimo – to storimo tako, da jo z roko nekajkrat pošpricamo. Ko damo suho roko na krpo, mora biti ta nekoliko vlažna, vendar ne preveč. Pečeno rolado skupaj s peki papirjem položimo na krpo ter jo zvijemo v rolo. Najbolje, da za to uporabimo kakšna staro krpo, saj se zna zgoditi, da ostane čokoladni madež na njej.
Rolado zvito v peki papirju in krpi položimo v hladilnik za 2 – 3 ure. Ohlajeno rolado odvijemo in stepemo sladko smetano (po želji dodamo žlico ruma). Rolado po celi površini premažemo. Rolada bo “popokana”, saj je moka tisti faktor, ki veže sestavine, v naši roladi je pa ni.
Sedaj rolado previdno pričnemo zvijati v rolo. V kolikor se preveč prilepi na peki papir, jo dol odstranite tako, da si pomagate s topim nožem.
Zvito rolado zavijte v peki papir (ni potrebno dajati novega papirja) ter postavite v hladilnik – najbolje čez noč, da se smetana dobro ohladi in strdi. Narežite jo na 1 cm debele rezine in in postrežite. Po želji lahko na rob krožnika dodate še malo stepene smetane. Enostavna sladica je pripravljena! Prijetno sladkanje.