Čokoladna rolada brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna rolada brez moke je odlična sladica za vse tiste, ki moke ne smejo uživati. Osebno imam nekaj takih prijateljev in, ko jim pripravim tole čokoladno rolado s smetano, so je vsi zelo veseli. “Popokana” rolada morda na prvi pogled ni najlepša, ampak je seveda okus tisto kar šteje!

cokoladna-rolada-brez-moke-7

Čokoladna rolada brez moke – pripomočki:

  • dve plastični posodi
  • ročni mešalec
  • tehtnica
  • lopatka
  • kuhinjska krpa in peki papir
  • pekač
  • pečica in hladilnik

Čokoladna rolada brez moke – sestavine:

(za 1 rolado)

  • 5 jajc
  • 160 g sladkorja
  • 150 g čokolade v prahu ali 180 g jedilne čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • žlica ruma po želji

Čokoladna rolada brez moke – postopek:

V kolikor uporabimo jedilno čokolado jo najprej v kozici stopimo s 4 žlicami vode ter pustimo, da se ohladi.

Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake penasto stepemo s polovico sladkorja (80 g). Stepamo vsaj 5 minut, da se sladkor dobro premeša. Dodamo čokolado v prahu oziroma stopljeno čokolado ter ponovno mešamo z ročnim mešalcem.

cokoladna-rolada-brez-moke-1

V drugi posodi stepemo beljake z ostalo polovico sladkorja v trd sneg. Z lopatko primešamo čokoladni zmesi.

cokoladna-rolada-brez-moke-2

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečemo pri 150°C, 15 minut.

cokoladna-rolada-brez-moke-3

Ko je rolada pri koncu peke, vzamemo kuhinjsko krpo in jo položimo na delovno površino. Z vodo jo navlažimo – to storimo tako, da jo z roko nekajkrat pošpricamo. Ko damo suho roko na krpo, mora biti ta nekoliko vlažna, vendar ne preveč. Pečeno rolado skupaj s peki papirjem položimo na krpo ter jo zvijemo v rolo. Najbolje, da za to uporabimo kakšna staro krpo, saj se zna zgoditi, da ostane čokoladni madež na njej.

cokoladna-rolada-brez-moke-4

Rolado zvito v peki papirju in krpi položimo v hladilnik za 2 – 3 ure. Ohlajeno rolado odvijemo in stepemo sladko smetano (po želji dodamo žlico ruma). Rolado po celi površini premažemo. Rolada bo “popokana”, saj je moka tisti faktor, ki veže sestavine, v naši roladi je pa ni.

cokoladna-rolada-brez-moke-5

Sedaj rolado previdno pričnemo zvijati v rolo. V kolikor se preveč prilepi na peki papir, jo dol odstranite tako, da si pomagate s topim nožem.

cokoladna-rolada-brez-moke-6

Zvito rolado zavijte v peki papir (ni potrebno dajati novega papirja) ter postavite v hladilnik – najbolje čez noč, da se smetana dobro ohladi in strdi. Narežite jo na 1 cm debele rezine in in postrežite. Po želji lahko na rob krožnika dodate še malo stepene smetane. Enostavna sladica je pripravljena! Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.2]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor