Češnjeva pita
Češnje so odličen sadež, ki poleg tega, da vsebujejo veliko antioksidantov, predstavljajo tudi vir železa. Zakaj jih torej ne bi uporabili tudi v sladici?
Češnjeva pita – pripomočki:
- posoda za češnje
- deska in nož za rezanje
- dve plastični posodi za mešanje
- mešalnik za stepanje
- silikonski pekač
- lopatka za mešanje, razporejanje
- pečica
Češnjeva pita – sestavine:
- 500 g razkoščičenih češenj
- 100 g moke (sama sem uporabila temno pšenično, lahko pa izberemo tudi drugo)
- 100 g mandljev
- 70 g ovsenih kosmičev
- 130 g mletega sladkorja
- 100 g jogurta
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- cimet
- 1/2 žličke sode bikarbone
Češnjeva pita-postopek:
Češnje razkoščičimo in jih posujemo s cimetom, da se okusi prepojijo.
Na deski sesekljamo mandlje. V plastični posodi zmešamo moko, ovsene kosmiče in sodo bikarbono. V drugi posodi s pomočjo mešalnika zmešamo na koščke razrezano maslo, jajci in sladkor.
Zmesi dodamo še jogurt, nato pa primešamo še sestavine iz prve posode. Na koncu dodamo še sesekljane mandlje.
V silikonski pekač enakomerno razporedimo češnje in jih prekrijemo z maso. Pri prekrivanju si pomagamo z lopatko.
Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 45minut pri 180 stopinjah. Ko je pečeno, počakamo se 10minut, nato pa s pomočjo krožnika obrnemo.
Poleg pite se odlično prileže kepica vanilijevega sladoleda.
Dober tek!