Borovničeva prepletenka s skuto
Borovnice – moje najljubše sadje! Borovničeva prepletenka s skuto pa božansko dobra sladica, ki jo lahko pripravino tako v sezoni borovnic s svežimi borovnicami, kot tudi preko celega leta z zamrznjenimi.
Sladica je narejena enostavno in hitro, tako da jo lahko imamo dišeče pečeno na mizi v slabih 45 minutah.
Pripomočki za borovničevo prepletenko s skuto:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za borovničevo prepletenko s skuto:
Za 5 oseb:
- 150 g gozdnih borovnic
- 1 rolica listnatega testa (275 g)
- 150 g pasirane skute
- 50 g kisle smetane
- 1 manjše jajce
- 1 vanilin sladkor
- 1 ščepec cimeta
Postopek za borovničevo prepletenko s skuto:
Za borovničevo prepletenko s skuto si na sobno temperaturo pripravimo sestavine: listnato testo, skuto, kislo smetano, vanilin sladkor ter manjše jajce in cimet.
Listnato testo v rolici raztegnemo, če pa imamo tistega v kocki, ga razvaljamo. Ostale sestavine (razen borovnic) damo v posodo in jih dobro premešamo.
Testo, ki je na papirju za peko, ob daljših robovih zarežemo z nožem. Iz vsake strani zarežemo približno 1/4 testa. Narezani lističi naj bodo široki nekje 2 centimetra.
Na sredino, ki ni narezana, razporedimo nadev iz skute – eno žlico nadeva si prihranimo za premaz pletenke.
Na ta nadev posujemo večino borovnic. Manjši del borovnic si prav tako prihranimo za končni posip.
Sedaj prepletenko prepletemo tako, da na vsaki strani zavihamo navzgor krajni rob (da nam nadev ne bo na začetku peke stekel iz prepletenke), nato navzkrižno prepletamo trakove – iz obeh smeri, do sredine.
Ko je borovničeva prepletenka s skuto prepletena, jo premažemo z ostankom skutinega nadeva (ki smo si ga prej prihranili) ter posujemo z borovnicami, ki so nam še ostale.
Klasično pečico vklopimo na 180 °C in ko je popolnoma ogreta v njej pečemo prepletenko 25 do 30 minut.
Ker so pečice dokaj različne med seboj, zadnjih nekaj minut večkrat preverimo barvo testa. Ko se obarva lepo zlato – rjavo, je pecivo pečeno!
Borovničevo prepletenko s skuto lahko postrežemo takoj toplo, prav tako pa bo krasna in osvežilna sladica tudi hladna.
Prijetno sladkanje 🙂