Borovničeva prepletenka s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Borovnice – moje najljubše sadje! Borovničeva prepletenka s skuto pa božansko dobra sladica, ki jo lahko pripravino tako v sezoni borovnic s svežimi borovnicami, kot tudi preko celega leta z zamrznjenimi.
Sladica je narejena enostavno in hitro, tako da jo lahko imamo dišeče pečeno na mizi v slabih 45 minutah.

Borovničeva prepletenka s skuto

Pripomočki za borovničevo prepletenko s skuto:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za borovničevo prepletenko s skuto:

Za 5 oseb:

  • 150 g gozdnih borovnic
  • 1 rolica listnatega testa (275 g)
  • 150 g pasirane skute
  • 50 g kisle smetane
  • 1 manjše jajce
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 ščepec cimeta

Postopek za borovničevo prepletenko s skuto:

Za borovničevo prepletenko s skuto si na sobno temperaturo pripravimo sestavine: listnato testo, skuto, kislo smetano, vanilin sladkor ter manjše jajce in cimet.
Listnato testo v rolici raztegnemo, če pa imamo tistega v kocki, ga razvaljamo. Ostale sestavine (razen borovnic) damo v posodo in jih dobro premešamo.

Borovničeva prepletenka s skuto

Borovničeva prepletenka s skuto

Testo, ki je na papirju za peko, ob daljših robovih zarežemo z nožem. Iz vsake strani zarežemo približno 1/4 testa. Narezani lističi naj bodo široki nekje 2 centimetra.
Na sredino, ki ni narezana, razporedimo nadev iz skute – eno žlico nadeva si prihranimo za premaz pletenke.
Na ta nadev posujemo večino borovnic. Manjši del borovnic si prav tako prihranimo za končni posip.

Borovničeva prepletenka s skuto

Sedaj prepletenko prepletemo tako, da na vsaki strani zavihamo navzgor krajni rob (da nam nadev ne bo na začetku peke stekel iz prepletenke), nato navzkrižno prepletamo trakove – iz obeh smeri, do sredine.

Borovničeva prepletenka s skuto

Ko je borovničeva prepletenka s skuto prepletena, jo premažemo z ostankom skutinega nadeva (ki smo si ga prej prihranili) ter posujemo z borovnicami, ki so nam še ostale.

Borovničeva prepletenka s skuto

Klasično pečico vklopimo na 180 °C in ko je popolnoma ogreta v njej pečemo prepletenko 25 do 30 minut.
Ker so pečice dokaj različne med seboj, zadnjih nekaj minut večkrat preverimo barvo testa. Ko se obarva lepo zlato – rjavo, je pecivo pečeno!

Borovničeva prepletenka s skuto

Borovničevo prepletenko s skuto lahko postrežemo takoj toplo, prav tako pa bo krasna in osvežilna sladica tudi hladna.

Borovničeva prepletenka s skuto

Prijetno sladkanje 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor