Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo
Print Friendly, PDF & Email

V toplejših poletnih mesecih prija lahka hladna sladica. Tu je recept za katerega si lahko vzamete nekoliko več časa. Biskvit lahko spečete zvečer, naslednji dan pa dodate še kremo. Rezultat je odlična osvežilna sladica s sadjem, ki jo lahko hranite nekaj dni v hladilniku. Recept sem napisal z višnjami in navadnim jogurtom. Poljubno lahko uporabite tudi drugo sadje ali pa sadni jogurt, oziroma dodate v navadni jogurt sveže sadje.

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo – pripomočki

• steklen pekač 40 cm × 27 cm × 6 cm

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo – sestavine

Biskvit:

• drobtine
• maslo
• 1 kozarec vloženih višenj (kompot, 680 g – 700 g)
• 3 jajca
• 100 ml rastlinskega olja
• 100 ml mleka
• 200 g sladkorja
• 200 g gladke pšenične moke
• 1 pecilni prašek
• 1 vaniljev sladkor (10 g)

Krema:

• 1 vrečka bele mlete želatine (10 g)
• ¼ L – ½ L sladke smetane
• 1 vrečka kremfixa ali česa podobnega (10 g)
• 2 navadna jogurta (2×180 g)
• 100 g sladkorja v prahu
• sok 1 limone
• 1 vaniljev sladkor (10 g)

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo – postopek

Steklen pekač nekoliko razgrejemo na štedilniku ali v pečici in ga po dnu namažemo z malo masla. To potresemo z drobtinami, da bomo kasneje pecivo lažje jemali iz pekača.

V posodo ubijemo tri jajca dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter mešamo z električnim mešalnikom pri najvišji hitrosti, dokler ni teslo penasto umešano. Z merico izmerimo olje im mleko in med zmerni mešanjem dodajamo testu. Ko so te sestavine dobro premešane natehtamo še moko in jo presejemo skozi sito v posodo. Dodamo še pecilni prašek in začnemo počasi mešati, postopoma pospešimo in mešamo pri najvišji hitrosti, dokler ni testo dobro umešano. Pripravljeno maso razlijemo v pekač z drobtinami. Višnje iz kompota odcedimo s cedilom, sok shranimo za pozneje, vse višnje pa razporedimo po testu, da rahlo potonejo v njem.

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo

Pekač s testom damo v pečico na srednjo višino. Pečemo pri 180 °C približno 30 minut oziroma, dokler ni testo lepo rjavo zapečeno. Ko ga vzamemo iz pečice in se pecivo nekoliko ohladi, ga prelijemo z višnjevim sokom/kompotom in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo

Kremo pripravimo v kovinskem lončku, ki ga lahko segrevamo in lahko v njem mešamo sestavine z mešalnikom. V lonček damo želatino in jo prelijemo s 100 ml hladne vode. Počakamo 10 minut, da želatina nabrekne, nato jo počasi segrevamo na štedilniku. Med segrevanjem moramo vedno spremljati želatino, ta se bo počasi zbistrila. Lahko jo rahlo pomešamo, ko se zbistri je na red. Želatina v lončku ne sme zavreti! V želatino dodamo jogurta, ki smo ju premešali, dobo je da sta podobne temperature kot želatina (lončka z jogurtom lahko nekoliko segrejemo v vodi). Z mešalnikom v lončku na rahlem ognju počasi mešamo želatino in jogurt, dodamo še limonin sok in natehtan sladkor v prahu ter vaniljev sladkor. Nehamo mešati, ko je masa dobro premešana, takrat je rahlo mlačna. Pustimo jo da se počasi ohladi. Med hlajenjem bo zaradi želatine postajala bolj viskozna, občasno jo lahko pomešamo.

Ko krema doseže sobno temperaturo stepemo z mešalnikom v posodi še sladko smetano, ki ji med mešanjem dodamo kremfix. Stepeni smetani med počasnim mešanjem počasi dodajamo zgoščeno kremo z želatino in počasi mešamo, dokler ni masa homogena. To kremo prelijemo po ohlajenem pecivu. Postrgamo vso kremo z lopatko, po potrebi kremo poravnamo po pecivu. Pecivo damo za nekaj ur (2 h – 3 h) v hladilnik (4 °C), da se želatina v kremi dokončno utrdi.

Biskvit z višnjami in jogurtovo kremo

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor