Bela torta
Bela torta je nadvse osvežilna, s pridihom okusa pomaranč in ne preveč sladka. Da lepo sede in postane kompaktna, jo naredimo že dan prej.
Bela torta – pripomočki:
- tehtnica
- električni mešalec
- 3 posode za mešanje
- žlica ali slaščičarska lopatka
- peki papir
- model za tort premera 24 cm, višine 8,5 cm
Bela torta – sestavine:
Tortni model premera 24 cm in 8,5 višine
Biskvit:
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 100 g moke
- 50 ml soka pomaranče
- 50 ml olja
- noževa konica pecilnega
- 1 vaniljev sladkor
Krema:
- 500 g pasirane skute
- 500 g maskarpone sira
- 500 g grškega jogurta
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 3 kom želatina fix ali 20 g želatina lističev
- par kapljic pomarančne arome
- 200 g sladkorja (oz. po okusu)
- 2 vaniljeva sladkorja
Dno torte:
- 1/2 zavitka listnatega testa
Preliv za biskvit:
- par žlic pomarančnega soka
Posip:
- žlička sladkorja v prahu
Bela torta – postopek:
Najprej se lotimo biskvita, ki bo pokrov torte. Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg in jih prihranimo za konec. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor stepemo v kremno zmes. Nato dodamo mokre sestavine olje, pomarančni sok ter ponovno vse zmešamo.Nato primešamo presejano moko in noževo konico pecilnega ter na koncu postopoma primešamo sneg beljakov.Biskvit prelijemo v tortni model, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija klasične peke. Pečen biskvit preložimo na rešeto in pustimo, da se ohladi.Sedaj se lotimo dna torte. Iz listnatega testa izrežemo krog v velikosti tortnega modela in ga položimo v pekač obložen s peki papirjem. Testo prešpikamo z vilico in pečemo na 180 stopinj Celzija cca. 10 minut klasične peke. Pripravimo si posodo v kateri bomo zmešali kremo. V posodi z električnim mešalcem zmešamo skuto, maskarpone in grški jogurt. Sladko smetano posebej trdo stepemo in jo nato primešamo v maso.Sedaj dodamo še pomarančno aromo. Dodala sem je kar pol stekleničke.Sedaj primešamo želatino. Uporabimo tisto s katero najraje delamo. Sama najraje posežem po želatina lističi, vendar jih ni bilo na zalogi, zato je uporabljena želatina fix. Dodala sem 3 vreče želatine (ali 20 g želatina lističev po navodilu iz vrečke).Na koncu primešamo sladkor. Količino odmerite sami, odvisno od okusa.Na dno tortnega modela damo pečeno listnato testo in nanj premažemo vso kremo.
Biskvit na tisti strani, ki bo položen na kremo, rahlo navlažimo npr. s sokom pomaranče in ga položimo na vrh kreme. Z roko biskvit rahlo potlačimo, da se lepo oprime kreme. Torta čez noč postavimo v hladilnik.Postrežemo močno ohlajeno. Po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu.
Naj vam tekne bela torta!