Bela torta
Print Friendly, PDF & Email

Bela torta je nadvse osvežilna,  s pridihom okusa pomaranč in ne preveč sladka. Da lepo sede in postane kompaktna, jo naredimo že dan prej.

bela-torta-11

Bela torta – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalec
  • 3 posode za mešanje
  • žlica ali slaščičarska lopatka
  • peki papir
  • model za tort premera 24 cm, višine 8,5 cm

Bela torta – sestavine:

Tortni model premera 24 cm in 8,5 višine

Biskvit:

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 50 ml soka pomaranče
  • 50 ml olja
  • noževa konica pecilnega
  • 1 vaniljev sladkor

Krema:

  • 500 g pasirane skute
  • 500 g maskarpone sira
  • 500 g grškega jogurta
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 3 kom želatina fix ali 20 g želatina lističev
  • par kapljic pomarančne arome
  • 200 g sladkorja (oz. po okusu)
  • 2 vaniljeva sladkorja

Dno torte:

  • 1/2 zavitka listnatega testa

Preliv za biskvit:

  • par žlic pomarančnega soka

Posip:

  • žlička sladkorja v prahu

Bela torta – postopek:

Najprej se lotimo biskvita, ki bo pokrov torte. Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg in jih prihranimo za konec. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor stepemo v kremno zmes. Nato dodamo mokre sestavine olje, pomarančni sok ter ponovno vse zmešamo.bela-torta-14Nato primešamo presejano moko in noževo konico pecilnega ter na koncu postopoma primešamo sneg beljakov.bela-torta-1Biskvit prelijemo v tortni model, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija klasične peke. Pečen biskvit preložimo na rešeto in pustimo, da se ohladi.bela-torta-15Sedaj se lotimo dna torte. Iz listnatega testa izrežemo krog v velikosti tortnega modela in ga položimo v pekač obložen s peki papirjem. Testo prešpikamo z vilico in pečemo na 180 stopinj Celzija cca. 10 minut klasične peke. bela-torta-16Pripravimo si posodo v kateri bomo zmešali kremo. V posodi z električnim mešalcem zmešamo skuto, maskarpone in grški jogurt. bela-torta-2Sladko smetano posebej trdo stepemo in jo nato primešamo v maso.bela-torta-3Sedaj dodamo še pomarančno aromo. Dodala sem je kar pol stekleničke.bela-torta-17Sedaj primešamo želatino. Uporabimo tisto s katero najraje delamo. Sama najraje posežem po želatina lističi, vendar jih ni bilo na zalogi, zato je uporabljena želatina fix. Dodala sem 3 vreče želatine (ali 20 g želatina lističev po navodilu iz vrečke).bela-torta-4Na koncu primešamo sladkor. Količino odmerite sami, odvisno od okusa.bela-torta-5Na dno tortnega modela damo pečeno listnato testo in nanj premažemo vso kremo.bela-torta-7

bela-torta-6Biskvit na tisti strani, ki bo položen na kremo, rahlo navlažimo npr. s sokom pomaranče in ga položimo na vrh kreme. Z roko biskvit rahlo potlačimo, da se lepo oprime kreme. Torta čez noč postavimo v hladilnik.bela-torta-8Postrežemo močno ohlajeno. Po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu.bela-torta-10

1-bela-torta-13

Naj vam tekne bela torta!

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor