Vinaigrette
Print Friendly, PDF & Email

Vinaigrete naredimo z mešanjem olja in kisa ali limoninega soka. Tradicionalno je sestavljena iz treh delov olja in enega dela kisa. Po želji lahko deleže spreminjamo. V osnovni različici olju in kisu dodamo gorčico, sol in poper.  Zmes mora postati homogena, uporabljamo pa jo kot preliv čez solate, za marinado …

Moj preliv Vinaigrette je pripravljen iz oljčnega olja, domačega rdečega vinskega kisa, sveže iztisnjenega limoninega soka, Dijon gorčice, šetraja, timijana, ščepca soli in popra. Pri izbiri začimb sem oklevala, na koncu pa izbrala bolj poletno različico. Preliv je izredno dober, kremast. Delala sem ga prvič in je prijetna popestritev kisanja listnate solate.

Pripomočki za pripravo Vinaigrette

  • srednje velika skleda
  • metlice
  • blender
  • servirna posodica
  • manjše skodelice za pripravo sestavin

Sestavine za pripravo Vinaigrette

Preliv zadostuje za dve kisanji solate  oz. po okusu

  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica limoninega soka (po izbiri)
  • 1 žlica staranega rdečega vinskega kisa (lahko tudi balzamični)
  • sol
  • poper
  • 2 žlici Dijon gorčice
  • šetraj in timijan

Postopek priprave Vinaigrette

Pripravo preliva Vinaigrette sem pričela tako, da sem si odmerila vse sestavine po zgoraj navedenem spisku. Potem gre ekspresno hitro dalje.

V srednje veliki posodici sem zmešala z metlicami vse sestavine, razen oljčnega olja. Kot opcijo pri izbiri kisa naj navedem, da lahko dodamo balzamični kis, če želimo, da je preliv bolj sladkast. Pri prebiranju receptov sem naletela tudi na zanimivo možnost, kjer je bilo dodano nekaj kapljic agavinega sirupa. Ponovno z namenom slajšega okusa.

Nato sem počasi dodajala še olje …

Ker sem želela, da bi imel preliv kremasto noto, sem ga postavila v blender in dobro premešala.

Dobila sem odlično homogeno omako, zos, preliv, marinado … kakor koli lahko poimenujemo to dišečo pomako. Vinaigrette konec koncev lahko uporabimo tudi za mariniranje, izbira začimb pa je prepuščena lastni domišljiji.

Jaz sem z Vinaigrette prelila listnato, zeleno solato. Zraven pa postregla domač ocvrt krompirček in puranje zrezke s sirom. Priznati moram, da smo tudi krompirček pomakali vanjo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor