Omaka za testenine s papriko in lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Malce drugačna, vendar zelo dobra omaka za testenine s papriko, povezuje dva glavna okusa v dovršeno kombinacijo. Paprika in kari sta odlična sopotnika, skoraj ne potrebujeta drugega spremstva. Zasnova je sicer klasična s prepraženo šalotko in žlico moke za zgostitev, vendar ji dušo vdahne rumena paprika. Najbolj aromatično omako pripravimo poleti, ko so paprike v polnem zorenju.

Pripomočki za pripravo omake za testenine s papriko in lešniki

  • nož
  • deska
  • peki papir
  • mikrovalovna pečica
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • metlice
  • multipraktik

Sestavine za pripravo omake za testenine s papriko in lešniki

Za 4 osebe:

  • 350 g rumene paprike
  • 2 šalotki
  • 20 g masla
  • 1 velika žlica večnamenske moke
  • 1 majhna žlička karija
  • 3 dl mleka
  • sol
  • poper
  • pest grobo drobljenih praženih lešnikov

Postopek priprave omake za testenine s papriko in lešniki

Papriko operemo in odstranimo semenje. Razrežemo jo na četrtine. Na pekač iz mikrovalovne pečice položimo peki papir in nanj narezano papriko. Na mikrovalovni pečici izberemo funkcijo pečenje in pečemo 8 minut. Po tem času papriko obrnemo in pečemo nadaljnji 2 minuti. Pustimo, da se ohladi.

Papriko bi lahko popekli tudi v klasični pečici, vendar bi nam vzelo nekaj več časa, približno 30 minut na 180 stopinj Celzija. Glede na to, da omako pripravljamo poleti, nam klasična pečica dodatno ogreje prostor, zato je mogoče v tem primeru bolj smiselna uporaba mikrovalovne. Če jo imate, v nasprotnem primeru bo pa tudi navadna opravila svoje delo.

Naslednji korak pri pripravi omake za testenine s papriko in lešniki je, da drobno nasekljamo šalotki. Na kuhalno ploščo pristavimo manjšo kozico in vanjo postavimo 20 g masla. Počakamo, da se maslo razpusti in na njem prepražimo šalotko. Ko je prepražena, dodamo veliko žlico moke in na hitro premešamo.

Nato začnemo počasi prilivati mleko in pričnemo mešati z metlicami, da ne nastanejo kepice. V multipraktiku sesekljamo pečeno papriko in jo nato dodamo k prepraženi čebuli zaliti z mlekom. Na koncu še solimo, popramo in dodamo žličko karija. Če želimo res gladko omako, jo lahko v tej fazi predenemo v blender in kremasto zmeljemo.

Po navodilih na embalaži skuhamo testenine, jaz sem se odložila za špagete. Odcedimo in prelijemo z omako. Pest praženih lešnikov grobo zdrobimo in posujemo po omaki. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor