Omaka iz topinamburja in bazilike
Prav posebna hladna omaka iz topinamburja, z dodatkom bazilike, vam bo popestrila jedilnik. Recept je zelo enostaven, saj je potrebno samo skuhati topinambur ter ga zmešati s preostalimi sestavinami.
Poznate topinambur, ste ga že kdaj uporabiti v jedeh? Poznamo ga pod različnimi imeni: laška repa, jeruzalemska artičoka ali ameriški krompir. Rastlina je sorodnica sončnice. Uživate lahko surovega, kuhanega ali pečenega. Topinambur se priporoča v prehrani diabetikov, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Tudi za prebavo je odličen, med drugim pa pozitivno vpliva še na raven holesterola v krvi, saj ga niža.
Osvežilna omaka bo odlična kot priloga za razne zabave ali poletne piknike, saj se zelo lepo poda poleg pečenega krompirja ali zelenjave.
Pripomočki za omako iz topinamburja in bazilike
- palični mešalnik s posodo
- lupilnik zelenjave
Sestavine za omako iz topinamburja in bazilike
- 150 g topinamburja
- 1 strok česna
- sol po okusu
- 2 – 3 žlice limoninega soka
- 3 žlice kokosove kreme (lahko tudi navaden jogurt ali kisla smetana)
- 3 listi bazilike
- po želji še malo popra
Priprava omake iz topinamburja in bazilike
Topinambur je potrebno naprej umiti. Lahko se ga olupi ali pa samo skrtači s ščetko. Jaz sem ga skrtačila in malo obrezala ter olupila z lupilcem. Narežem ga na manjše kose ter ga dam v posodo in zalijem z vodo, da je pokrit. Pristavim na štedilnik in ob vrenju kuham približno 10 – 15 minut (odvisno od velikosti). Med kuhanje poizkusite z vilico, če je dovolj kuhan.
Skuhan in odcejen topinambur dam v posodico sekljalnika skupaj z oprano baziliko, soljo ter kokosovo kremo. Tudi česen olupim in ga dodam zraven, prav tako limonin sok, ki ga dodam po okusu. Kdor ima rad bolj začinjeno omako lahko doda še malo popra.
Vse skupaj zmeljem v gladko zmes in lahka omaka je narejena. Omako sem pospravila v posodo ter jo postavila v hladilnik, kjer bo zdržala do 3 dni. Seveda pa jo lahko takoj postrežemo.
Če imate radi topinambur ali pa bi ga radi bolje spoznali, poskusite tudi juho iz topinamburja, krompirja in sladkega krompirja.
Dober tek!