Omaka iz pečenih jajčevcev
Print Friendly, PDF & Email

Vam zmanjkuje idej, kako pripraviti jajčevce? No, pri meni je zagotovo tako, zato sem si na enem izmed mojih potovanj skrbno shranila tale recept. Omako iz pečenih jajčevcev lahko postrežemo kot eno izmed prilog h glavni jedi. Super se poda k jedem, pečenim na žaru. Tudi v vlogi namaza na rezini opečenega kruha je odlična. Pri nas je tole kar obvezna omaka na piknikih. Če je kdaj ni, vsi sprašujejo, kje je ‘ta fina’ omaka.

omaka-iz-pecenih-jajcevcevOmaka iz pečenih jajčevcev  – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • pekač
  • peki papir
  • jedilna žlica
  • vilica
  • srednje velika skodelica
  • manjša skodelica (za pripravo sezamove omake)
  • pečica (navadna)

Omaka iz pečenih jajčevcev – sestavine:

(za približno 3 dl omake; 3-4 osebe)

  • 3 približno enako velike jajčevce (vsi skupaj naj imajo cca. 750 g)
  • malo olivnega olja
  • 4-5 jedilnih žlic sezamove omake
  • sol po potrebi

sestavine za sezamovo omako:

  • 2 polni jedilni žlici svetlega tahinija
  • 3-4 jedilne žlice vode (45-60 ml)
  • sol po okusu
  • pol čajne žličke mletega česna oz. po okusu

Omaka iz pečenih jajčevcev – priprava:

Jajčevce operemo, obrišemo in po dolgem prerežemo na pol. Vsako polovico namažemo z olivnim oljem. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo polovice jajčevcev s prerezano in naoljeno stranjo navzdol. Jajčevce damo v predhodno ogreto pečico na 250 ºC in jih pečemo cca. 30 minut oz. dokler meso jajčevcev ni popolnoma zmehčano.

omaka-iz-pecenih-jajcevcevMedtem ko se jajčevci pečejo, pripravimo sezamovo omako. Vse potrebne sestavine damo v skodelico in dobro premešamo.

omaka-iz-pecenih-jajcevcevPečene jajčevce vzamemo iz pečice ter z žlico (previdno, ker je zelo vroče!) izdolbemo sredico. Jaz jajčevce primem za zeleni del s kuhinjsko rokavico (lahko uporabite tudi krpo itd., važno, da si ne opečete prstov). Olupke zavržemo. Meso jajčevcev z vilico čim bolj zmečkamo (uporabimo lahko tudi palični mešalnik ali multipraktik) in počakamo, da se ohladijo.

omaka-iz-pecenih-jajcevcevOhlajenim in zmečkanim jajčevcem dodamo sezamovo omako in dobro premešamo. Po potrebi prilagodimo okus – dodamo še soli ali česna v prahu. Omaki iz jajčevcev lahko dodamo tudi druge začimbe ali zelišča. Npr. timijan se krasno poda k omaki. Najboljši je svež, ker ima največ arome, vendar bo tudi posušen v redu.omaka-iz-pecenih-jajcevcevOmako lahko pripravimo dan ali dva v naprej in shranimo v hladilnik.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor