Vaniljeva Šarlota, ki se ji ni moč upreti
Print Friendly, PDF & Email

Vaniljeva Šarlota, ki se ji ni moč upreti, je tradicionalna slovenska sladica, ki nas vedno znova navdušuje. Ko enkrat začnemo, ne moremo nehati.

Vaniljeva šarlota

 

Vanilijeva Šarlota – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • mešalnik
  • metlica za mešanje
  • čopič
  • model
  • pečica
  • štedilnik

Sestavine za vanilijevo šarloto

  • 5 rumenjakov,
  • 20 dag sladkorja v prahu,
  • 4 vanilin sladkorje,
  • vanilijeva esenca,
  • 5 dl mleka,
  • 2 vrečki želatine v prahu,
  • 5 dl sladke smetane,
  • maščoba za mazanje modela,
  • kandirane breskve in
  • 2,5 dcl smetane za stepanje za dekoracijo

Vaniljeva Šarlota

Postopek za vanilijevo šarloto

Rumenjake in polovico sladkorja v prahu in 2 vanilin sladkorja penasto umešamo nad soparo.

Vaniljeva Šarlota

V mleko zmešamo žličko vanilijeve esence in preostali sladkor, premešamo in postavimo na zmerni ogenj in tik pred vretjem odstavimo. Želatino raztopimo v 4 žlicah mlačne vode.

Vaniljeva Šarlota

Vroče mleko postopamo vmešamo v rumenjake nad soparo, tako da pridobimo gostoto kreme.

Odstavimo s sopare in primešamo raztopljeno želatino, ter dobro premešamo, ter malo ohladimo, toliko da želatina še ne prične delovati.

Ohlajeni kremi dodamo stepeno sladko smetano in premešamo v homogeno zmes.

Vaniljeva Šarlota

Kremo vlijemo v namaščen model za šarkelj in postavimo v hladilnik, da se strdi (cca 3 ure)

Vaniljeva Šarlota

Ko se dovolj strdi, jo zvrnemo na krožnik in poljubno okrasimo.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor