Vaniljeva Šarlota, ki se ji ni moč upreti
Vaniljeva Šarlota, ki se ji ni moč upreti, je tradicionalna slovenska sladica, ki nas vedno znova navdušuje. Ko enkrat začnemo, ne moremo nehati.
Vanilijeva Šarlota – pripomočki:
- posoda za mešanje
- mešalnik
- metlica za mešanje
- čopič
- model
- pečica
- štedilnik
Sestavine za vanilijevo šarloto
- 5 rumenjakov,
- 20 dag sladkorja v prahu,
- 4 vanilin sladkorje,
- vanilijeva esenca,
- 5 dl mleka,
- 2 vrečki želatine v prahu,
- 5 dl sladke smetane,
- maščoba za mazanje modela,
- kandirane breskve in
- 2,5 dcl smetane za stepanje za dekoracijo
Postopek za vanilijevo šarloto
Rumenjake in polovico sladkorja v prahu in 2 vanilin sladkorja penasto umešamo nad soparo.
V mleko zmešamo žličko vanilijeve esence in preostali sladkor, premešamo in postavimo na zmerni ogenj in tik pred vretjem odstavimo. Želatino raztopimo v 4 žlicah mlačne vode.
Vroče mleko postopamo vmešamo v rumenjake nad soparo, tako da pridobimo gostoto kreme.
Odstavimo s sopare in primešamo raztopljeno želatino, ter dobro premešamo, ter malo ohladimo, toliko da želatina še ne prične delovati.
Ohlajeni kremi dodamo stepeno sladko smetano in premešamo v homogeno zmes.
Kremo vlijemo v namaščen model za šarkelj in postavimo v hladilnik, da se strdi (cca 3 ure)
Ko se dovolj strdi, jo zvrnemo na krožnik in poljubno okrasimo.