Gobova omaka s slanino
Dostikrat potrebujemo omako za po različnih testeninah, njokih, kroketih, žitaricah. Nimamo pa časa ali potrebe posebej pripravljati še meso. V teh primerih lahko pripravimo enostavno a odlično gobovo omako s slanino.
Pripomočki za gobovo omako s slanino:
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- cedilo
- kuhalnica
- ponev
- kuhalnik
Sestavine za gobovo omako s slanino:
Za 3 osebe:
- 300 g gob (lisičke v tem receptu)
- 1 čebula (100 g)
- 3 stroki česna
- 150 g mesne slanine
- 250 ml smetane za kuhanje
- poper
- sol
- timijan (ščepec)
- 2 žlici olja
Postopek za gobovo omako s slanino:
Gobe očistimo in zelo na hitro speremo pod vodo. Gob nikoli ne namakamo, saj se v tem primeru napijejo vode. Čebulo na drobno narežemo in jo na olju pražimo. Dodamo česen in narezane gobe. Vse skupaj pražimo tako dolgo, dokler vsa voda ne izpari.
Nato dodamo narezano slanino in še 2 minuti popražimo, da se slanina malce razpusti.
Prilijemo smetano za kuhanje ter vse ostale začimbe in kuhamo na mali temperaturi toliko časa, da se omaka zgosti in se črta, ki jo potegnemo, več ne zapre.
Gobovo omako s slanino smo tokrat servirali zraven tortelinov, lahko pa izberete katere druge testenine, svaljke, njoke, krokete ali žitarice.
Dober tek! 😊