Dežnikarice v paradižnikovi omaki
Jesen je darežljiva z različnimi plodovi. S sadjem, zelenjavo … takrat je tudi čas za dežnikarice. Najbolj poznane so nam ocvrte, vendar tudi v paradižnikovi omaki vas ne bodo razočarale. Za pripravo te jedi ne potrebujete veliko. Mlade dežnikarice, par strokov česna in paradižnikova omaka. Pa nepogrešljiva sol in poper.
Pripomočki za pripravo dežnikaric v paradižnikovi omaki
- deska
- nož
- večja ponev
- kuhalnica
- skodelica za zmes rumenjaka in smetane
Sestavine za pripravo dežnikaric v paradižnikovi omaki
za 4 osebe
- 600 g dežnikaric
- 5 žlic oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 0,6 dl paradižnikove omake
- sol
- poper
- šopek peteršilja
za zgostitev (legiranje)
- 1 rumenjak
- 4 žlice sladke smetane
Postopek priprave dežnikaric v paradižnikovi omaki
Pripravo te okusne, jesenske jedi pričnemo tako, da olupimo 4 stroke česna in ga nasekljamo na lističe. Dežnikarice očistimo s kuhinjsko brisačo ali z rokama odstranimo ostanke suhih listkov in zemlje. Spodnji del odrežemo. Če se le da, jih ne spiramo pod vodo. Nato jih narežemo na trakove.
Na kuhalno ploščo položimo večjo ponev in dodamo 5 žlic oljčnega olja. Olje segrejemo in na vročem na hitro prepražimo česen, a le toliko, da zadiši.
Nato prilijemo paradižnikovo omako in dodamo žličko rjavega sladkorja. Premešamo s kuhalnico.
K paradižnikovi omaki dodamo narezane dežnikarice in premešamo. Solimo in popramo. Na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Vmes jed s kuhalnico mešamo. Po 20-ih minutah dodamo predhodno nasekljan peteršilj.
Pripravo dežnikaric v omaki zaključimo tako, da v skledici zmešamo rumenjak in smetano ter prilijemo k jedi. S kuhalnico premešamo. S tem dodatkom jed izboljšamo in zgostimo. Kuhamo še minuto do dve in odstavimo.
Postrežemo jih lahko na več načinov. Najbolj preprosto to naredimo z rezino ali dvema domačega kruha. Najbolj okusne pa so s polento. In če na vrh posujemo še žlico ali dve naribanega parmezana..mmmm….Naj tekne!