Bolognese omaka s puranjim mesom
Ena izmed klasičnih omak za testenine je tudi bolognese omaka. Po spodnjem receptu pa bolognese omako za špagete pripravljamo pri nas, za razliko od klasičnega recepta pri nas, kot že samo ime pove, uporabljamo mleto puranje meso.
Pripomočki za pripravo bolognese omake s puranjim mesom:
- deska
- nož
- kuhalnica
- ponev
- stiskalec za česen
Sestavine za bolognese omako s puranjim mesom
(za 4 osebe)
- 500 g mletega puranjega mesa
- 1 žlica olja
- 1 manjša čebula
- 5 strokov česna
- sol in poper po okusu
- 1 goveja jušna kocka ali vegeta po okusu
- 4 žlice paradižnikove mezge (sama uporabljam paradižnikovo mezgo v tubi, lahko uporabite tudi drugačno-le količino prilagodite)
- voda za zalivanje
Postopek priprave bolognese omake s puranjim mesom:
Čebulo narežemo na drobno in jo prepražimo na ponvi, na kateri smo segreli olje. Prepraženi čebuli dodamo mleto puranje meso in ga dobro prepražimo. Dodamo strt česen in popražimo, da zadiši. Dodamo paradižnikovo mezgo in malo vode, ko zavre pa dodamo še jušno kocko ter sol in poper po okusu. Kuhamo približno pol ure, da se okusi dobro razvijejo. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vodo, da dobimo želeno gostoto omake.
Bolognese omako s puranjim mesom uporabimo po želji. Sama skuham špagete, polijem omako po špagetih in po vrhu potresem z naribanim parmezanom.
Pa dober tek.