Špinačna juha s koprivami
Print Friendly, PDF & Email

Odličen spomladanski recept za špinačno juho s koprivami.
Ko sem nekaj časa nazaj na sprehodu našla koprive, sem razmišljala, kako jih vključiti v prehrano. Spomnim se svoje babice, ki je velikokrat iz kopriv skuhala špinačo. Še danes se spomnim tega izrazitega okusa po koprivah. Doma sem imela še nekaj špinače, zato sem pripravila juho iz kopriv in špinače.

Juha je zdrava, saj špinača vsebuje zelo veliko folne kisline in kalija. Koprive pa so dobre za čiščenja telesa. Imajo zelo veliko železa, kalcija in magnezija.

Poleg juhe lahko ponudite še domač ržen kruh.

Špinačna juha s koprivami

Pripomočki za špinačno juho s koprivami:

  • palični mešalnik

Sestavine za špinačno juho s koprivami:

Za 3 osebe:

  • 200 g  svežih listov špinače
  • 100 g kopriv
  • 500 ml vode
  • pol čebule
  • 1 strok česna
  • sol
  • kokosovo olje za peko
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 1 žlica kokosove smetane za kuhanje

V sezoni kopriv si lahko koprive shranite za kasneje po nasvetu tukaj.

Kako se pripravi špinačna juha s koprivami

Pomembno je, da kopriv ne nabirate po dežju. Nabirajte jih z rokavicami. V posodi zavrem vodo, ko ta zavre, posodo odstavim in vanjo dam očiščene koprive. Pri tem si pomagam kar s prijemalko in cedilom. Koprive pustim namočene 5 – 6 minut, nato jih odcedim.

Špinačna juha s koprivami

Medtem, ko se koprive namakajo, sesekljam čebulo in česen ter ju prepražim na kokosovem olju. Špinačo operem in jo odcedim. Dodam jo prepraženi čebuli in česnu.

Špinačna juha s koprivami

Špinačo pražim cca. 5 minut, nato dodam še odcejene koprive, katerim sem odstranila stebla in jih tudi pražim 5 minut. Vse skupaj zalijem z vodo in kuham še 10 – 15 minut. Ko je juha kuhana, dodam sol in muškatni orešček ter vse skupaj zmešam s paličnim mešalnikom.

Špinačna juha s koprivami

V juho lahko vmešate še kislo smetano, jaz sem vmešala kokosovo kremo za kuhanje.

Špinačna juha s koprivami

Dober tek!

Zraven juhe lahko ponudite domač ržen kruh ali pirin kruh s semeni.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor