Špinačna juha s koprivami
Odličen spomladanski recept za špinačno juho s koprivami.
Ko sem nekaj časa nazaj na sprehodu našla koprive, sem razmišljala, kako jih vključiti v prehrano. Spomnim se svoje babice, ki je velikokrat iz kopriv skuhala špinačo. Še danes se spomnim tega izrazitega okusa po koprivah. Doma sem imela še nekaj špinače, zato sem pripravila juho iz kopriv in špinače.
Juha je zdrava, saj špinača vsebuje zelo veliko folne kisline in kalija. Koprive pa so dobre za čiščenja telesa. Imajo zelo veliko železa, kalcija in magnezija.
Poleg juhe lahko ponudite še domač ržen kruh.
Pripomočki za špinačno juho s koprivami:
- palični mešalnik
Sestavine za špinačno juho s koprivami:
Za 3 osebe:
- 200 g svežih listov špinače
- 100 g kopriv
- 500 ml vode
- pol čebule
- 1 strok česna
- sol
- kokosovo olje za peko
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- 1 žlica kokosove smetane za kuhanje
V sezoni kopriv si lahko koprive shranite za kasneje po nasvetu tukaj.
Kako se pripravi špinačna juha s koprivami
Pomembno je, da kopriv ne nabirate po dežju. Nabirajte jih z rokavicami. V posodi zavrem vodo, ko ta zavre, posodo odstavim in vanjo dam očiščene koprive. Pri tem si pomagam kar s prijemalko in cedilom. Koprive pustim namočene 5 – 6 minut, nato jih odcedim.
Medtem, ko se koprive namakajo, sesekljam čebulo in česen ter ju prepražim na kokosovem olju. Špinačo operem in jo odcedim. Dodam jo prepraženi čebuli in česnu.
Špinačo pražim cca. 5 minut, nato dodam še odcejene koprive, katerim sem odstranila stebla in jih tudi pražim 5 minut. Vse skupaj zalijem z vodo in kuham še 10 – 15 minut. Ko je juha kuhana, dodam sol in muškatni orešček ter vse skupaj zmešam s paličnim mešalnikom.
V juho lahko vmešate še kislo smetano, jaz sem vmešala kokosovo kremo za kuhanje.
Dober tek!
Zraven juhe lahko ponudite domač ržen kruh ali pirin kruh s semeni.