Prežganka
Kdo ne pozna prežganke? Vedno, ko nas pestijo želodčne ali prebavne težave, ko smo po okrevanju bolezni, je prežganka pravi balzam za želodec. Pripravi jo lahko prav vsak, kajti ne zahteva znanja in ne časa.
Prežganka – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- vilica
- lonček
Prežganka – sestavine:
- 3 do 4 žlice olja
- 3 žlice moke
- 1,2 l vode
- sol
- strok česna
- kumina v prahu
- 1 jajce
Prežganka – postopek kuhanja:
Na olju naredimo prežganje iz moke. Prežganje naj bo močno, kar pomeni, da naj porjavi, ne sme se zažgati. Zato ves čas mešamo in pazimo. Med mešanjem dodamo tudi česen in kumino v prahu. Če je komu ljubše, lahko uporabi kumino v zrnju.
Ko je prežganje dovolj močno, dolijemo hladno vodo in mešamo, da se nam od moke ne naredijo grudice. Juha naj rahlo, vendar vidno vre 30 minut. Krajši čas vretja znatno zmanjša kvaliteto okusa juhe.
Na koncu v lončku stepemo jajce in ga zakuhamo v juho.
Dober tek!