Paradižnikova juha z dodanimi sušenimi paradižniki
Print Friendly, PDF & Email

Želite pravo gurmansko paradižnikovo juho z božanskim okusom po paradižnikih? Potem bo ta recept pravi za vas. Skrivnost tega res močnega okusa paradižnikove juhe se namreč skriva v sušenih paradižnikih.

Pripomočki za paradižnikovo juho z dodanimi sušenimi paradižniki:

  • nož
  • žlička
  • tehtnica
  • posoda
  • deska za rezanje
  • žlica
  • kuhalnica
  • palični mešalnik

Sestavine za paradižnikovo juho z dodanimi sušenimi paradižniki:

Za 2 osebi:

  • 500 g zrelih paradižnikov
  • 1/2 čebule (50 g)
  • 3 stroki česna
  • 100 g sušenih paradižnikov iz olja
  • 1/2 žličke suhe bazilike
  • ščepec origana
  • 1/2 žličke sladke mlete paprike
  • poper
  • sol (ali domača vegeta)
  • ščepec sladkorja
  • 1 žlica olja
  • 2 dl vode

Postopek za paradižnikovo juho z dodanimi sušenimi paradižniki:

Pripravimo si dobro zrele paradižnike, jih operemo in osušimo. Dobro zreli paradižniki, ki so na otip že malo mehki, imajo namreč dosti boljšo aromo od trdih, na pol zrelih. Olupimo polovico čebule in česen ter natehtamo sušene paradižnike, ki jih malo odcedimo olja.

Čebulo in česen narežemo, posolimo, dodamo olje, 2 žlici vode in ju razpustimo na srednji temperaturi. Razpustimo pomeni, da ne pražimo, ampak s pomočjo soli in malo vode zmehčamo tako čebulo kot česen. Paradižnik po želji olupimo, lahko ga tudi pustimo z olupki, saj bomo kasneje juho zmiksali s paličnim mešalnikom. V tem primeru sem jaz paradižnike olupila.

Po 5. minutah k delno razpuščeni čebuli dodamo narezane sušene paradižnike in se vse skupaj popražimo. Surove paradižnike narežemo in jih dodamo k prepraženim sestavinam.

Vse skupaj zavremo, dodamo baziliko, origano, poper, mleto papriko, solimo po okusu ter kuhamo 20 minut na manjši temperaturi.

Po 20. minutah kuhanja vzamemo palični mešalnik in vse skupaj zmiksamo. Sedaj juho poskusimo in po občutku dodamo vodo (jaz sem dodala 2 dl) ter ščepec sladkorja. Sladkor namreč razbije kislino, ki nastane ob kuhanju paradižnika.

Paradižnikovo juho ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut in postrežemo z žlico kisle smetane ali popečenimi koščki kruha, česnovimi brusketami, itd.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor