Kumarična hladna juha
Kumarica in njen okus, sploh če je hladna, je zelo osvežilna zelenjava. V kombinaciji z dodatki pa boste pripravili osvežitev v obliki hladne juhe, s katero boste zagotovo zadovoljni.
Kumarična hladna juha – pripomočki:
- deska in nož za rezanje,
- lupilec zelenjave,
- lonec za pripravo.
Čas priprave: 1 ura in ohlajanje 12 ur.
Kumarična hladna juha – sestavine
Za 4 osebe:
- 40 dag kumaric,
- 6 dag gomolja zelene,
- 20 dag pora (beli del),
- 10 dag paradižnika,
- 1 l zelenjavne osnove,
- 1 dl belega vina,
- 1,5 dl sladke smetane,
- 0,5 dl olivnega olja,
- koper,
- sok limone,
- poper.
Postopek priprave kumarične hladne juhe:
Zelenjavo očistimo in narežemo. Čebulo in zeleno zrežemo na manjše kocke, por na tanke rezine.
Zelenjavo dušimo na olivnem olju toliko časa, da se zelenjava zmehča (cca 10 min).
Dodamo narezane kumare brez semen, ter vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo. Na zmernem olju kuhamo približno pol ure, juho nato pretlačimo, osolimo in popramo, zalijemo s sladko smetano in vinom, na kratko prevremo in ohladimo.
Juho nato za približno12 ur postavimo v hladilnik. Preden jo serviramo ji dodamo narezane kumare brez semen in na kocke narezan olupljen paradižnik brez semen, koper in limonin sok. Najbolje je, da juho pripravimo danes – za jutri.
Pa dober tek!