Kremna korenčkovo – bučkina juha
Kremna korenčkovo – bučkina juha je odlična za predjed in s tem porabimo kar nekaj bučk in korenja, ki jih lahko rešimo pred zgitjem v hladilniku, saj ne bi vedeli na kakšen način jih porabiti. Juha je zelo enostavna za skuhati, kremni okus pa doda piko na i.
Kremna korenčkovo – bučkina juha – pripomočki:
- globok lonec
- nož in deska
- lupilec
- kuhalnica
- palični mešalec
- štedilnik
Kremna korenčkovo – bučkina juha – sestavine:
(za 4 osebe)
- 5 večjih korenčkov
- 2 bučki
- 2 krompirja
- 1/2 čebule
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
- muškatni orešček po želji
- 100 ml sladke smetane za kuhanje
- 1 zvrhana žlica kisle smetane
- 1 l – 1,5 l vode
Kremna korenčkovo – bučkina juha – postopek:
Vso zelenjavo operemo, olupimo in narežemo na srednje velike kocke, z izjemo čebule, ki jo narežemo na drobne koščke. Olivno olje damo v lonec in na njem prepražimo čebulo. Nato dodamo še vso zelenjavo in pražimo približno 15 minut. Vmes vso zelenjavo solimo in popramo.
Nato dolijemo vodo – količina naj bo tolikšna, da za kakšen cm prekrije vso zelenjavo. S tolikšno količino bo juha ostala dovolj gosta.
Kuhamo približno 15 – 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir skuha in korenček zmehča. Odstavimo z ognja in nato vse skupaj dobro zmiksamo s paličnim mešalcem. V kolikor bo med miksanjem juha pregosta, dodajte še malo vode.
Pristavimo nazaj na ogenj in dodamo sladko smetano. Kuhamo še 3 minute, nato štedilnik izklopimo.
Dodamo še zlico kisle smetane, premešamo in postrežemo. Po želji nasekljamo v juho še malo peteršilja.
Tale kremna korenčkovo – bučkina juha je odlična kot predjed tako za starejše kot tudi za mlajše. Na tak način zaužijemo veliko vitaminov in tudi nasiti nas dovolj, da lahko v miru počakamo na preostalo kosilo.
Dober tek!