Gosta cvetačna juha
Gosta cvetačna juha je kremasta in pri naši hiši stalnica. Velikokrat jo pripravim, saj nam je kombinacija cvetače, krompirja in riža vsem zelo všeč. Še eno dobro lastnost ima in sicer, da jo pripravimo v pol ure. Vedno jo malce popopram z belim poprom, potem pa odvisno od dne, včasih dodam piment, včasih nekaj lističev limonskega timijana.
Pripomočki za pripravo goste cvetačne juhe
- deska
- nož
- lupilec
- kozica
- steklena skleda za odlaganje narezane cvetače in krompirja
- skledica za odlaganje pripravljenih krutonov
- kuhalnica
- ponev
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo goste cvetačne juhe
za 4 osebe
za juho
- 250 g cvetače
- 150 g krompirja
- 50 g riža arborio
- 25 g masla
- sol
- bel poper
- 1,2 l vode
- nekaj listkov limonskega timijana
za krutone
- 80 g (starega) kruha
- 15 g masla
Postopek priprave goste cvetačne juhe
Najprej operemo cvetačo in jo natrgamo na cvetove. Nato olupimo krompir, ga operemo in narežemo na kocke. Pripravimo si tudi riž. Na kuhalno ploščo postavimo kozico in razpustimo 25 g masla. Ko maslo zacvrči, stresemo pripravljeno cvetačo, krompir in riž v kozico. Dvakrat obrnemo, oziroma pražimo minuto do dve. Nato zalijemo z vodo. Solimo in popramo. Premešamo s kuhalnico, pokrijemo. Ko vsebina zavre, temperaturo znižamo in kuhamo 15 minut na zmernem ognju.
Medtem si pripravimo krutone. Kruh, po možnosti star, narežemo na kocke. Na kuhalno ploščo postavimo ponev in razpustimo 15 g masla. Na vroče maslo stresemo krušne kocke in jih opečemo do lepe, rjave barve. Prestavimo jih v skledico, kjer počakajo, da juho postrežemo.
Ko se riž in zelenjava skuha, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto cvetačno juho. Če se nam zdi, da je juha pregosta, dodamo še vodo. Juhi ne dodajam smetane, v tej različici sem dodala nekaj kapljic zgolj za okras, ker je že sama po sebi dovolj kremasta in odličnega okusa.
Juho sem postregla s krutoni in nekaj listkov limonskega timijana. Če nimate časa za pripravo krutonov, lahko potresete jušne kroglice. Naj tekne!