Čemaževa juha
Print Friendly, PDF & Email

Si želite zelo okusno in zdravo kremno juhico? V kolikor je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si pripravite čudovito kremno čemaževo juho v manj kot 30 minutah. Čemaževa juha po tem receptu je zdrava in okusna, sestavljena iz zelenjave in čemaža, prepraženih na olivnem olju ali maslu ter brez dodane moke ali krompirja. Po tem receptu bomo pripravili kremno čemaževo juho za približno 8 oseb.

Pripomočki za čemaževo juho

  • palični mešalnik

Sestavine za čemaževo juho

Za 8 oseb:

  • 180 g čebule po lastni izbiri (rdeča, bela, rjava)
  • 300 g mešane zelenjave: brokoli, cvetača, korenje, grah ali zelenjava po lastni izbiri (lahko je sveža ali zamrznjena)
  • 80 g masla ali 4-5 žlic olivnega olja
  • 1 zelenjavna kocka (najbolje domača)
  • 1 jušna žlica začimbne mešanice
  • sol in poper po okusu
  • 100 g čemaževega pireja ali 200 g svežih čemaževih listov
  • 2,5-3l vode
  • 100 g kisle smetane po želji, ni obvezna sestavina

Kako pripravimo čemaževo juho

Čemaževo juho pripravimo zelo hitro in preprosto. Najprej vzamemo lonec  za juho primerne velikosti. Vanj damo 80 g masla ali 4-5 žlic olivnega olja in postavimo na štedilnik. Medtem, ko se segreva, olupimo in na grobo nasekljamo čebulo.

Ko se maslo raztopi, takoj dodamo na grobo nasekljano čebulo in jo na srednje močnem ognju pražimo približno 5 minut.

Praženi čebuli dodamo zamrznjeno ali sveže oprano in narezano zelenjavo. Dodamo še jušno kocko in začimbno mešanico. Sestavine mešamo in pražimo naprej še približno 2 minuti.

Sedaj dodamo  čemažev pire ali pesto – približno 100 g. V kolikor imamo sveže čemaževe liste jih dobro operemo in narežemo ter dodamo sestavinam v loncu. Če uporabljamo sveži čemaž, ga moramo dodati enkrat več, torej 200 g, ker je sveži čemaž blažji in brez dodatnih začimb kot tisti v pestu.

Ko dodali čemaž vse dobro premešamo in prilijemo 2,5- 3 l hladne vode.

Dodamo sol in poper po okusu počakamo, da zavre in kuhamo v pokriti posodi približno 15 do 20 minut. Po poteku tega časa lonec odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo vse sestavine v kremno juho.

Čemaževa juha je pripravljena. Postrežemo jo in po želji dodamo 1 žlico kisle smetane na porcijo za bolj kremni okus.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 71 Povprečno: 3.2]

Dodaj odgovor