Čemažev pire
Print Friendly, PDF & Email

Če imate radi čemaž, potem je čemažev pire pravi recept za vas. Čemažev pire pripravimo zelo hitro in preprosto, tudi tisti, ki nimajo veliko izkušenj v kuhinj. Čemažev pire, izdelan po tem receptu, bomo lahko uporabili pri pripravi večjega števila jedi. Lahko ga uporabimo kot odlično omako, tako da ga primešamo kuhanim testeninam, dodamo ga lahko tudi omleti, gobovi ali paradižnikovi omaki ter vsem ribjim in mesnim jedem. Po tem receptu bomo dobili 3 polne 700-mililitrske kozarce za vlaganje čemaževega pireja, ki ga bomo shranjenega v hladnem prostoru uporabljali še 4 do 6 mesecev.

Pripomočki za čemažev pire:

  • trije 700-mililitrski kozarci za vlaganje s pokrovom
  • električni sekljalnik ali multipraktik
  • deska in nož za rezanje
  • velika jušna žlica
  • tehtnica
  • dve kuhinjski platneni brisači
  • električna pečica

Sestavine za čemažev pire:

  • 1,3 kg sveže nabranega čemaža
  • 100 g mletih bučnih semen
  • 8 dl olivnega olja
  • 30 g soli

Postopek za pripravo čemaževega pireja:

Čemaž najprej operemo in s pomočjo kuhinjskih brisač dobro osušimo.

Posušeni čemaž zložimo skupaj in ga na kuhinjski deski narežemo na rezance širine približno 1 cm. Tako narezan čemaž damo v multipraktik ali sekljalnik.

Čemažu, ki smo ga položili v sekljalnik, prilijemo 8 dl olivnega olja, dodamo še 100 g mletih bučnih semen in 30 g soli.

Sedaj vse dodane sestavine dobro zmešamo na največji hitrosti. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo kremasto maso.

Ko je čemažev pire lepo zmešan in kremast, vzamemo čiste, dobro oprane in posušene kozarce za vlaganje, jih postavimo v električno pečico, segreto na 100 stopinj Celzija za 15 minut. Ko čas segrevanja poteče, vzamemo kozarce za vlaganje iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Tako bomo kozarce za vlaganje še dodatno sterilizirali. Ko se kozarci za vlaganje ohladijo, vzamemo veliko jušno žlico in napolnimo kozarce z narejenim čemaževim pirejem. Napolnjenih kozarcev ne segrevamo, saj bi tako uničili zdravilne lastnosti čemaža.

Kozarce za vlaganje takoj dobro zapremo in jih postavimo v hladen prostor, po odprtju pa v hladilnik. Čemažev pire je pripravljen. Uživajte v blagem okusu česna in zdravju prijaznem obroku.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor