Zeljna rolada
Print Friendly, PDF & Email

Zeljna rolada je nastala čisto slučajno. Naveličali smo se klasičnega praženega zelja in iskali smo nove ideje za slastno prilogo, da bi porabili preostanek kislega zelja, ki nas je čakalo v hladilniku. Idejo, ki se je rodila najprej v glavi, smo prenesli na krožnik. In veste kaj? Tole je zares slastno, hrustljavo in zagotovo bomo to rolado sedaj večkrat pripravili.

Zeljna rolada – pripomočki:

  • pekač, ki pride s pečico

Zeljna rolada – sestavine:

  • 1 zavoj listnatega testa
  • 150 g kislega zelja
  • 1 žlica maščobe (npr. olja)
  • ščepec soli in popra
  • ščepec mletega česna
  • 1 jajce

Zeljna rolada – postopek:

Približno 150 g kislega zelja operemo pod tekočo vodo in odcedimo na cedilu.

V ponvi segrejemo 1 žlico maščobe. Jaz sem uporabila olje. Ko je ponev segreta, stresemo nanjo odcejeno kislo zelje in ga pražimo. Dodamo začimbe po okusu; sol, poper in mleti česen. Med praženjem večkrat premešamo. Pražimo približno 5-7 minut.

Medtem ko se zelje praži, obložimo pekač s peki papirjem ter nanj razgrnemo listnato testo. S pomočjo vilice naredimo več luknjic.

V manjšo skodelico ubijemo 1 celo jajce in z vilico stepemo, da dobimo jajčno peno. Tako se bo naš zeljni zavitek oz. skorjica zeljne rolade lepo svetila in dobila hrustljavo skorjico.

Ko je zelje dovolj praženo, odstavimo ponev in zelje malce ohladimo. Nadevamo ga na listnato testo kot prikazuje slika ter ga malce pokapljavo z jajcem.

Vse skupaj zvijemo v rolado. Malce potlačimo z vilico ter premažemo z jajčko.

Pečemo ga dobrih 20 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C. Po 20 minutah preverimo barvo skorjice in počakamo še kakšno minuto, da je le-ta res zlato rjave barve in hrustljave strukture.

Zeljno rolado narežemo na rezine in postrežemo toplo ali hladno.

Zraven se dobro poda kakšna omaka, kamor namakamo roladice. Poskusite lahko okusno karijevo omako, ljubitelji pikantnih omak pa poskusite sladko-pekočo omako s čilijem in ananasom.

Dober tek!

Vam je ostalo nekaj zelja? Poskusite praženo zelje s čičeriko.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor