Zelenjavni golaž
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavni golaž je narejen hitro, še posebej, če imate doma ekonom lonec. Vsa zelenjava je kuhana že v 15 oz. 20 minutah, tako da je super tudi za zaposlene mamice, ker ga lahko naredite že en dan prej. Lahko ga naredite iz različne zelenjave (sveže ali zamrznjene).  Moj dedi je imel zelo rad ekonom lonec, saj je bila juha skuhana že v 20 minutah. Mi ga doma uporabljamo kar veliko, še posebej pride prav, ker se moj sin zelo rad igra zunaj in vedno ga komaj spravim noter na kosilo, ko pa je čas,  je tako lačen, da mora biti takoj kuhano. Tako, da je zelenjavni golaž odličen za lačne otroke in tudi za nas malo manj lačne. Zelo dobra je tudi čičerika v golažu, saj nas nasiti, ker ima v sebi veliko beljakovin. Tokrat je nisem dodala, ker sem jo pozabila namočit.  Kako jo skuhate si lahko pogledate v mojem drugem receptu odličen čičerikin namaz. Zraven zelenjavnega golaža se lepo podajo veganski ajdovi njoki, kruhova štuca, riži biži ali veganske polpete iz bučk.

Pripomočki za zelenjavni golaž

  • lonec za kuhanje (jaz sem kuhala v ekonom loncu)
  • deska, nož, lupilnik
  • merilna posoda
  • kuhalnica
  • žlička in žlica
  • posoda (tja sem preložila vso zelenjavo)

Sestavine za zelenjavni golaž

Za 3 osebe:

  • 1 manjša bučka (300 g)
  • 1 krompir
  • 1 korenje
  • pol čebule
  • 1 česen
  • 1 pest zamrznjenega graha
  • lovorjev list
  • žlička kurkume
  • žlička timijana
  • nekaj soli (dodajte po okusu)
  • kokosova maščoba oz. olje (tisto kar uporabljate za peko)
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 500 ml vode
Nasvet
V zelenjavni golaž lahko za boljši okus dodate tudi jušno kocko, če imate pri roki domačo jušno osnovo, še toliko bolje. Zelo dobra je tudi čičerika, ker ima veliko beljakovin. Jaz je tokrat nisem dodala, ker sem jo pred kuhanjem pozabila namočiti. Čičerika se drugače kuha več kot eno uro (jaz jo kuham v ekonom loncu in si tako skrajšam čas kuhanj za polovico), kako se jo skuha in pripravi si lahko pogledate v mojem drugem receptu za odličen čičerikin namaz. Preizkusite tudi čičeriko in si že kuhano dodajte malo pred koncem že skuhanega golaža, da se okusi premešajo (10 minut pred koncem).

Kako pripravim zelenjavni golaž

Najprej olupim zelenjavo in jo narežem na kocke. Vse to stresem v večjo posodo ter dodam še zamrznjen grah. Čebulo in česen olupim in narežem (za tiste, ki imate rajši, da sta čebula in česen bolj na tanko narezana, ju lahko daste tudi v palični mešalnik in sesekljate).

V ekonom lonec dam malo kokosove maščobe ali olja, počakam, da se malo ogreje posoda, ter dodam čebulo in česen, da malo zacvrči in zadiši. Vse skupaj zmešam in popražim ter dodam vso ostalo zelenjavo. Vse skupaj pomešam s kuhalnico in pražim vsaj 10 minut. Kasneje dolijem paradižnikovo mezgo ter vodo. Voda naj pokriva zelenjavo. Dodam začimbe (kurkumo, sol, lovorjev list, timijan).

Kuham v ekonom loncu 20 minut do pol ure, da se okusi premešajo. Tisti, ki nimate ekonom lonca kuhajte toliko časa da bo zelenjava (še posebej krompir) kuhana.

Zelenjavni golaž lahko jemo samega ali ga ponudimo k njokom.

Uživajte v okusih zelenjave in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor