Telečja jetrca po moje
Print Friendly, PDF & Email

Včasih za kakšno slano jed rečemo, da je tako sladka in polnega okusa. Prav takšna so telečja jetrca po moje. Hitra in enostavna priprava ter bogata prehranska vrednost, je le nekaj razlogov zakaj jih pripraviti. Če v trgovini ali mesnici naletite na telečja jetrca, se jih kljub višji ceni splača kupiti več. Višek narežite kot zrezke in vakumirane zamrznite za poznejše obroke.

Telečja jetrca po moje – sestavine

Za eno porcijo:

  • 1 večja čebula
  • 1 kislo jabolko, brez olupka
  • 1 žlička zdrobljenih domačih sušenih začimb
  • 20 dag telečjih jetrc narezanih na 0,5 cm debele zrezke
  • 4 do 5 zrn sveže mletega popra na porcijo
  • majhna žlička mlete sladke paprike
  • dva stroka česna
  • šopek svežega drobnjaka
  • 1 zvrhana jušna žlica svinjske masti
  • voda za prilivanje

Telečja jetrca po moje – postopek priprave

Očistite in narežite čebulo ter jo na vodi dušite do mehkega. Dodate na drobno naribano kislo jabolko. Občasno pomešajte in po potrebi dolivajte vodo. Dušite na tihem ognju (na nizki temperaturi).

Podušeni čebuli in jabolku dodajte žličko zdrobljenih domačih sušenih začimb. Na hitro prepasirajte s pripomočkom za pire krompir.

Zrezke iz telečjih jetrc položimo v omako iz čebule in jabolka. Na nizki temperaturi (tihem ognju) jih podušite po eni strani in nato obrnite. Po potrebi dolivajte vodo.

Med tem v terilniku strite zrna popra in soli. Količina naj bo po vašem okusu.

Med poper in sol dodajte še žličko sladke mlete paprike. Nasekljajte drobnjak in strite česen.

Ko so zrezki iz telečjih jetrc termično obdelani, je jed gotova. Dodajte jušno žlico svinjske maščobe. Počakajte, da se maščoba raztopi in premešajte. Po potrebi lahko dodate še malo vode.

Na koncu priprave dodajte še sesekljan drobnjak, sol, poper in sladko mleto papriko. Dobro premešajte in ponudite še toplo.

Jedi lahko dodate kuhan krompir narezan na koščke po želji ali kar rezino kruha.

K telečjim jetrcam po moje ponudite tudi skledo sezonske solate. Pred obrokom popijte kozarec vode sobne temperature.

Pameten nasvet
Da bodo jetrca res mehka, jih pripravite na tihem ognju ter solite na koncu priprave jedi.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Telečja jetra vsebujejo veliko mineralov kot so fosfor (379 mg), kalij (308 mg), magnezij (20 mg), železo (6,4 mg), kalcij(5 mg) in v manjših količinah še natrij, cink, baker, mangan in selen. Med vitamini so prisotni predvsem niacin, riboflavin, pantotenska kislina ter vitamini skupine B. Da ohranite dragocene vitamine (ki so termo labilni) ter zadovoljivo prebavljivost in izkoristek beljakovin, jetrca pecite na nižji temperaturi. Z dodatkom svežih začimb na koncu priprave jedi, ki imajo izrazito bazičen učinek na telo po presnovi pa boste popravili sicer kisel učinek kuhane in beljakovinske hrane.  Tudi skleda solate bo prispevala k izboljšanju baznosti obroka. Dodali pa boste tudi delček žive energije po Bovisovi lestvici. Čebula, kuhana na vodi, je lažje prebavljiva, bolj dostopna so hranila v njej, naša prebavila pa manj obremenjena. Tako sestavljen obrok, tudi, če mu dodate še kruh ali kuhan krompir, upošteva načelo srednjega glikemičnega indeksa in je kot tak primeren za diabetike, ohranjanje zdrave telesne teže, zadovoljive izgradnje mišične mase in zagotavlja dolgotrajno energijo.

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor