Šparglji v mletem mesu
Odlične in zdrave šparglje lahko naredimo res na ogromno načinov in za različne priložnosti. Če želimo malo posebno kosilo tako za oko kot tudi za brbončice, pa je ideja, da šparglje zavijemo v začinjeno mleto meso. Verjemite, da bo ta jed postala spomladanska stalnica na vaši mizi.
Pripomočki za šparglje v mletem mesu:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za šparglje v mletem mesu:
Za 2 osebi:
- 6 debelejših špargljev ali 12 tanjših
- 150 g slanine (pršut, panceta)
- 2 žlici olja
Za mesni obod:
- 300 g mletega mesa
- 1 čebula (80 g)
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek za šparglje v mletem mesu:
Pripravimo si mleto meso (jaz sem ga vzela iz skrinje in odtalila), čebulo, česen, jajce in šparglje.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo ter na hitro popražimo na 1 žlici olja. Ohladimo. Dodamo k mletemu mesu, solimo, popramo ter dobro premešamo. Šparglje očistimo in jih za 2 minuti zavremo. Toliko, da se čisto rahlo zmehčajo.
Po 2. minutah šparglje takoj odstavimo iz grelne površine in jih prelijemo z mrzlo vodo. Tako ustavimo notranje kuhanje v špargljih in ohranimo lepo zeleno barvo. Začinjeno mleto meso na tanko (debeline največ 0,5 cm) razvaljamo med dvema plastema peki papirja ali živilske folije
Sedaj si pripravimo rahlo pokuhane šparglje, slanino in razvaljano mleto meso.
Okoli šparglja zavijemo rezino slanine, nato pa vse zavijemo v razvaljano mleto meso. Če imamo res debele šparglje, zavijemo vsakega posebej. Če so naši šparglji tanši, vzamemo in zavijamo po 2 skupaj.
Šparglje v mletem mesu polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z oljem in pečemo v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 25 do 30 minut.
Postrežemo jih takoj vroče z raznovrstnimi prilogami in porcijo sezonske solate.
Dober tek 😊