Sočna rižota s perutnino
Rižoto imamo pri nas doma zelo radi, še posebej, če jo pripravim iz kombinacije treh žit (riž-pira-ječmen). Danes z vami delim moj recept za rižoto s puranom in zelenjavo, ki je sočna in polnega okusa.
Pripomočki za sočno rižoto s perutnino
- nož in deska za rezanje
- posoda za kuhanje rižote s pokrovko
- kozica
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- štedilnik
- merilnik tekočin
Sestavine za sočno rižoto s perutnino
za 4 osebe:
- 250 g mešanice 3 žit (lahko tudi samo riž)
- 400 g perutnine (v mojem primeru tokrat puran)
- 1 čebula
- 100 g zelenjave (v mojem primeru: korenje, grah, koruza, cvetača)
- cca. 5 dl vode (lahko tudi čiste kokošje ali goveje juhe – v tem primeru domačo jušno osnovo izpustite)
- 1 jušna žlica domače jušne osnove
- sol po okusu
- poper po okusu
- malo muškatnega oreščka
- šopek peteršilja
- 2 žlici olivnega olja
In še:
- parmezan za posip (po želji)
Priprava sočne rižote s perutnino
Najprej si pripravimo jušno osnovo: v kozico damo 5 dl vode in jedilno žlico domače jušne osnove, pustimo, da voda zavre in dobimo jušno osnovo. V primeru da imate čisto kokošjo (ali govejo) juho, ta korak izpustite in si le pripravite 5 dl juhe.
Medtem pripravimo ostale sestavine. File purana splaknemo pod hladno vodo, pustimo, da se odteče in ga narežemo na poljubno velike kose. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Peteršilj splaknemo in ga nasekljamo, nekaj ga pustimo za konec, da bomo z njim potresli kuhano rižoto. Pripravimo si še poljubno zelenjavo. Jaz sem imela pri roki zamrznjeno.
V posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Toliko, da postekleni. Nato dodamo narezanega purana in ga pražimo toliko časa, da povsem zakrkne.
K puranu dodamo mešanico treh žit (ali zgolj riž – pri tem upoštevajte, da boste morda potrebovali več vode, saj različna žita in različne vrste riža potrebujejo različno količino tekočine) in premešamo. Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Nato dodamo še zelenjavo, česen in peteršilj.
Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Jaz sem vlila vso, vi pa lahko za začetek vlijete 4 dl in jo nato počasi in postopno po potrebi dolivate. Dodamo še začimbe: poper, sol, muškatni orešček in premešamo. Počakamo, da zavre, nato pa ob zmernem vrenju kuhamo 18 minut (oz. po navodilih proizvajalca skuhamo ”na zob”).
Minutko ali dve pred koncem kuhanja rižoto kuhamo odkrito, da morebitna odvečna tekočina izhlapi (to naredimo le, če je to potrebno). Sočno rižoto s perutnino postrežemo tako, da jo posujemo z nekaj nasekljanega peteršilja in parmezanom.
Če imate radi rižoto, vam svetujem, da poskusite tudi:
Dober tek!